Brussels Airlines

Meer dan 80% van de deelnemers hebben hun vliegangst overwonnen

woensdag 3 september 2008

In augustus 2006 sloegen Brussels Airlines, Brussels Airport en de Universiteit Gent de handen in mekaar voor het oprichten van een cursus tegen vliegangst. Twee jaar na de lancering van dit wetenschappelijk ondersteund programma zijn de resultaten uiterst positief. De fobie voor luchtvaart verdween bij meer dan 80 % van de deelnemers. Dit jaar worden er nog sessies georganiseerd in september en december.

Ondanks het feit dat het vliegtuig vandaag de dag een vaak gebruikt transportmiddel is, lijden veel mensen aan vliegangst (10 tot 30 procent van de bevolking). Zowel voor vakantiegangers als zakenmensen kan deze vliegangst een serieuze hinderpaal zijn in het dagelijks leven.

Om aan de enorme vraag van mensen met vliegangst te beantwoorden, hebben Brussels Airlines, Brussels Airport en de Universiteit Gent hun krachten gebundeld. Samen ontwikkelden ze een cursus met een zeer hoog slaagpercentage.

De tweedaagse cursussen worden in het Frans en Nederlands gegeven. Het programma omvat een dag theorie (een lijnpiloot vertelt over de technische en praktische aspecten van een vliegtuig, therapeuten geven de deelnemers inzicht in hun angstbeleving en leren ademhalingsoefeningen aan) en een praktisch gedeelte (vlucht samen met een psychologische coach). Eenmaal dit programma is afgewerkt, volgt er 6 maanden later nog een follow-up.

Sinds de lancering hebben 78 kandidaten deelgenomen aan de cursus tegen vliegangst. Van deze deelnemers behoort 81% niet meer tot de "klinische groep" van mensen met vliegangst. Bij 17% van de kandidaten is een beduidende daling van het niveau van vliegangst merkbaar.

Jan, wiens vrouw heeft deelgenomen aan onze cursus schreef ons: " Ik wil jullie bedanken voor de inspanningen en het positieve resultaat van de cursus. Ik heb mijn vrouw nog nooit zo enthousiast horen vertellen over vliegtuigen. We hopen dat het echt een keerpunt is voor haar. Bedankt aan iedereen die heeft meegewerkt aan dit project."

Deze bemoedigende resultaten gekoppeld aan de constante vraag van nieuwe deelnemers hebben de drie partners aangemoedigd om de komenden maanden opnieuw cursussen te organiseren. De volgende sessies vinden plaats in september en december. Bovendien is de kost van het programma en de therapie herzien tot 999 euro alles inbegrepen (cursus, opvolging, vlucht, maaltijden, btw,...)

Verdere informatie over de komende cursussen en inschrijvingen maar ook meer gedetailleerde uitleg over de gehanteerde methode is terug te vinden op de website www.vliegangst.org. GeĂŻnteresseerden kunnen zich onmiddellijk inschrijven op deze website.

Geert Sciot, Vice President Communication
Email: gsciot (at) brusselsairlines.com

Thierry van Eyll, Manager External Communication Email: tvaneyll (at) brusselsairlines.com

Brussels Airlines
b.house
Airport Building 26
Ringbaan
1831 Diegem, Belgium