KNHS


Top Tuigsport op Hippiade Aangespannen
4 september 2008

ERMELO (KNHS) Op de dag dat in het Gelderse Beesd het Wereldkampioenschap Vierspannen van start ging, verschenen op de thuisbasis van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie, de tuigpaarden voor de Hippiade Aangespannen. Wie beweert dat de tuigsport niet meer leeft, heeft het goed mis zo bewezen de goed bezette reguliere en kampioenschapsrubrieken voor tuigpaarden, hackneys en Friezen. De talentvolle komende generatie rijders, samengevat in de rubriek Young Riders, gaf voor de Huldiging der Kampioenen met een sterke overwinning voor Sape Visser haar visitekaartje af.

De nieuwe bodem rond het KNHS centrum onderstreepte haar allround-status. Excelleerden de springponys het afgelopen weekeinde tijdens de Hippiade ponys, de tuigers lieten zien er eveneens uitstekend uit de voeten te kunnen. Dat gaf mooie, boeiende en vooral spannende sport, met zo hier en daar nieuwe bekende namen die, wellicht niet heel verrassend, met kampioenslinten naar huis terugkeerden.
Tuigpaardconcoursen, waarvan we er in Nederland gelukkig nogal wat hebben, worden over het algemeen goed bezocht. Veel wedstrijden vinden echter plaats in een weekend of in het vakantieseizoen. Dit in acht nemend viel over de publieke belangstelling, die alweer groter was dan voorgaande jaren, eigenlijk weinig te klagen. Langzaamaan begint de status van het evenement te groeien, mede dankzij de meer aangeklede en stijlvollere entourage.

De Hippiade Aangespannen bevatte negen titels waarvan de eerste, het KNHS-kampioenschap Noord-Zuid Fries ras, direct één van de meeste imponerende paarden van de dag liet zien: Davy G. voegde het lint toe aan zijn al zo goed gevulde prijzenkast. Het zou niet de enige keer zijn dat de hengst won want ook in de damesklasse verdiende hij, gereden door Willy van de Laar (Zeeland), de overwinning. Moet gezegd worden dat de concurrentie dit jaar wel dichterbij sluipt. Tijdens de Noord-Zuid strijd eindigde de ruim bewegende Haiko van de Elsenerhof met op de bok George Borkent (Hengelo), als tweede. In de damesrubriek werd het een close finish dankzij de vooral imponerend ogende dekhengst Harmen 424, aangelijnd door Chantal van Dijk. Een standshow -het één voor één presenteren van een aantal door de jury aangewezen kopcombinaties- stelde bij de Hackneys na de reguliere ronden bijna orde op zaken. Bijna, want de nummers één en twee lagen zo dicht bij elkaar dat het jurycorps besloot hen nogmaals te laten rijden. Een strijd die eindigde in het voordeel van Clean Mat Discovery. Koetsier Bongers (Zwaluwe) sprong nog net niet tijdens het rijden van zijn wagen om zijn felle goudhaantje te omhelzen, hoewel het niet veel scheelde. Toen de combinatie eenmaal opgesteld stond kon de rijder zich niet meer beheersen en tilde hij de pony, eigendom van P. Graumans uit Oosterhout, van trots en vreugde nagenoeg van de grond. Even later mocht hij dat nog een keer doen toen Clean Mat Discovery met Yvonne van Velzen (Udenhout) in de damesrubriek weer de beste was.

Dit jaar geen Show me the Money die zoveel titels wegkaapte in de tuigpaardrubrieken, wel was er de uit Opperdoes afkomstige Nico Calis met Renovozoon Neon. Met een heel brede grijns sleepte het sterk acterende duo het kampioenschap Eenspannen open klasse binnen in Ermelo. Egbert Emmink stuurde Oscar, een andere Renovo nazaat, naar plaats twee.
In de damesklasse kreeg een verbaasde, maar niet minder gelukkige Simone Klinkhamer (Graft) de kampioensbeker in handen. Voor het tweewielig rijtuig liet haar Sondral (v. Manno) een mooie verrichting zien. Klinkhamer bekende: Ik had het helemaal niet verwacht! Of hij mooi liep? Ik denk het wel, maar ik zie dat zelf niet. Het publiek en de vooral de juryleden zagen het wel.
Jan Muggen (Beilen) hield de eer hoog voor het noorden en nam een kampioenssjerp mee naar Beilen in de rubriek zes- en zevenjarige tuigpaarden. Muggen is een nuchtere noorderling maar kon zijn enthousiasme toch niet verbergen toen bleek dat hij de titel te pakken had. Bij een andere (bijna) noorderling verloor de nuchterheid het van vreugdetranen. En dat kunnen we u verzekeren is ook mooi; Ben Schaap uit Slagharen kreeg het dit jaar eindelijk voor elkaar met een terechte overwinning in de Tweespannen open klasse. Dit is geweldig! Hier ben ik dertig jaar mee bezig geweest, om kampioen te worden met het span, verklaarde de bekende en veelvuldig gelauwerde tuigpaardenrijder. Ik was met alles al kampioen, behalve met de dekhengsten en het span.
Een succesvolle Hippiade Aangespannen 2008 waar wederom het bewijs is geleverd dat de supporterschare van de tuigsport misschien nog niet zo groot is als die van de dressuur, maar dat de liefde en beleving voor de sport er bij de belijders ervan niet minder is.

Auteur: Bart van der Hoek

Kampioenen:

rubriek voor tuigpaarden, Fries ras
KNHS kampioenschap Noord-Zuid Eenspannen open klasse 78 DAVY G. v. Folkert Ad Geurts, Beers

rubriek voor tuigpaarden, Fries ras
KNHS Kampioenschap Damesklasse voor 4-wielig rijtuig 78 DAVY G. v. Folkert Willy v/d Laar, Zeeland

rubriek voor hackneys
KNHS Kampioenschap Eenspannen kleine maat open klasse 5 CLEAN MAT DISCOVERY v. Noble Boy B. Bongers, Zwaluwe

rubriek voor tuigpaarden
KNHS kampioenschap Eenspannen open klasse
88 NEON v. Renovo Nico Calis, Opperdoes

rubriek voor tuigpaarden
KNHS Kampioenschap Damesklasse voor 2-wielig rijtuig 440 SONDRAL v. Manno Simone Klinkhamer, Graft

rubriek voor hackneys
KNHS Kampioenschap Damesklasse voor 2- of 4-wielig rijtuig 5 CLEAN MAT DISCOVERY v. Noble Boy mw. Yvonne van Velzen, Udenhout

rubriek voor tuigpaarden
KNHS Kampioenschap Eenspannen, 6 en 7 jarigen
215 VIA HJ v. Roy M Jan Muggen, Beilen

rubriek voor tuigpaarden
KNHS Kampioenschap Tweespannen open klasse
56 VT MINSTER PRINSMINSTER Perfection Fabricius Ben Schaap, Slagharen

rubriek voor hackneys
KNHS Kampioenschap Tweespannen open klasse
48 LEYRUN SUPERB LEYRUN DANCING Benthofs Amir Benthofs Amir W. Sweens, Riel