European Union



Brussel, 4 september 2008

Een Europese onderzoeks- en innovatiestrategie op het gebied van ICT: tijdshorizon 2020

Op zoek naar de beste strategieën om het volgende decennium Europa's leiderschap inzake onderzoek en innovatie op het gebied van ICT (informatie- en communicatietechnologie) te bevorderen, heeft de Europese Commissie vandaag een publieke raadpleging gestart.. De inbreng van de industrie, ICT-deskundigen, beleidsmakers en het bredere publiek zal worden meegenomen bij het uitstippelen van een nieuwe strategie voor onderzoek en innovatie op het gebied van ICT die volgend jaar wordt onthuld. Het doel is de Europese ICT-industrie, met name KMO's, vooraan te brengen in de race naar een mondiale concurrentiepositie. De publieke raadpleging loopt tot 7 november 2008.

"ICT is de hoofdmotor van innovatie en ontwikkeling in de mondiale economie, de reden waarom Europa investeringen in ICT-onderzoek en
-ontwikkeling en de knapste koppen en beste ideeën moet aantrekken. Wij staan ook voor uitdagingen op het gebied van energie, gezondheid en vergrijzing, die alleen zijn aan te gaan als wij ICT-oplossingen inzetten," aldus Viviane Reding, EU-commissaris voor Informatiemaatschappij en media. "Deze raadpleging is de eerste stap in de richting van een geïntegreerde strategie voor onderzoek en innovatie in de ICT-sector die ik begin volgend jaar op tafel zal leggen." Deze raadpleging maakt deel uit van het antwoord van de Europese Commissie op het recente deskundigenverslag dat werd opgesteld onder leiding van de voormalige Finse premier Esko Aho (MEMO/08/430), waarin wordt gewezen op een aantal essentiële tekortkomingen van ICT-onderzoek en -innovatie in Europa. Met name presteert Europa momenteel ondermaats wat zowel het niveau als de intensiteit van zijn investeringen in onderzoek en innovatie betreft: vandaag is in de ontwikkelde economieën wereldwijd de ICT-sector goed voor 33% van onderzoek en innovatie, terwijl deze sector in Europa, vooral vanwege sterke fragmentatie, minder dan 25% uitmaakt. Verder vertegenwoordigt de EU 32% van de mondiale ICT-markt, maar hebben Europese ondernemingen slechts 22% van de mondiale markt in handen.

De Europese Commissie is van plan deze uitdagingen aan te gaan door een onbevangen evaluatie van haar strategie voor ICT-onderzoek en
-innovatie. Bij de raadpleging worden drie hoofdvragen gesteld:
1. Wat zijn de voornaamste uitdagingen voor ICT-onderzoek- en
-innovatie? Wat zijn, terwijl de ICT-revolutie doorgaat, Europa's sleutelprioriteiten voor onderzoek- en innovatie?
2. Hoe en op welke gebieden moet Europa leiderschap nastreven? Europa beschikt over industriële en technologische wereldleiders op sleutelgebieden als telecommunicatie en ingebedde systemen. Hoe kunnen vorderingen op deze gebieden worden versterkt en op welke nieuwe gebieden moet een leiderschapsprofiel worden nagestreefd?
3. Wat is de rol van het overheidsbeleid wanneer men van Europa een koploper wil maken op het gebied van ICT-innovatie? Hoe kan onderzoeksbeleid worden geconsolideerd om een Europese markt voor ICT-innovatie tot stand te brengen? Hoe kunnen aanvullende beleidsgebieden zoals normalisatie, licentieverlening en intellectuele eigendomsregelingen worden aangepast om de spoedige commercialisering van onderzoeksresultaten te ondersteunen?

Het publieke raadplegingsdocument van de Commissie is te vinden op:

http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=ICTRDI