Protestantse Kerk in Nederland


Nederland is in oorlog, maar je merkt het pas als het je treft

za 6 september 2008, 9:30 uur - 15:30 uur
Op 6 september a.s. houdt het seminarium van de Protestantse Theologische Universiteit (PThU), in samenwerking met de Dienst Protestantse Geestelijke Verzorging in de krijgsmacht en het Bezinningscentrum van de Protestantse Kerk in Nederland, een studiedag over de verantwoordelijkheid die de kerk heeft ten opzichte van de bij de oorlog betrokken militairen daar én hier en hun thuisfront. Minister E. van Middelkoop van Defensie zal een van de gasten zijn.

Ochtendprogramma
In het ochtendgedeelte draait het om de praktische vraag hoe de Protestantse Kerk en andere kerken in Afghanistan, maar ook hier in Nederland, invulling kunnen geven aan hun pastorale en liturgische taak.
Sprekers zijn de legerpredikanten Henk Fonteijn, eerder uitgezonden geweest naar Bosnië en Afghanistan, en Mark Boersma, eerder uitgezonden naar Irak en nu naar Uruzgan. Gemeentepredikant Wilma Hartogsveld-Fischer, die ervaring heeft met het begeleiden van teruggekeerde militairen, reageert op hun verhalen, evenals minister Van Middelkoop.

Middagprogramma
s Middags gaat ds. Eric Asscher, krijgsmachtpredikant op de vliegbasis Eindhoven en promovendus aan de PThU, in op de vraag of het woord offer een zinvolle en troostende betekenis kan geven aan de dood van een uitgezonden militair. Aansluitend levert prof.dr. Gerrit de Kruijf, hoogleraar ethiek aan de PThU, een systematisch-theologische bijdrage.
Het gedetailleerde programma vindt u hier.

Voor wie?
De studiedag is bedoeld voor gemeentepredikanten, geestelijk verzorgers in de krijgsmacht en leidinggevenden in relevante organisaties: Dienstenorganisatie Protestantse Kerk in Nederland, Raad van Kerken, Thuisfront-organisaties en organisaties van veteranen.

Waar en wanneer?
De dag vindt plaats op het seminarium van de PThU, op Hydepark in Doorn (Driebergsestraatweg 50), en duurt van 9.30 tot 15.30 uur.

Deelname en opgave
Deelname kost EUR 27,50 (inclusief lunch en koffie/thee). Klik hier voor opgave via de website van de PThU.