Provincie Antwerpen


23 juni 2008

Festival van Vlaanderen Mechelen-Kempen 2008

September/oktober 2008

Van zaterdag 6 september tot vrijdag 17 oktober vindt de 22ste editie plaats van het Festival van Vlaanderen Mechelen-Kempen. De programmering én de organisatie van het Kempense festivalluik ligt nu reeds voor het 2e jaar op rij in handen van de provincie Antwerpen. Het provinciebestuur wil hiermee duidelijk kiezen voor optimale spreiding van boeiende, hoogstaande klassieke concerten over de héle provincie, niet alleen in de grote steden. Naast concerten in Turnhout, Herentals, Mol of Lier (nieuwe locatie in de reeks) komen ook kleinere steden of gemeenten zoals Averbode, Hoogstraten en Tongerlo aan bod. De plaatselijke muziekliefhebber hoeft op die manier geen grote verplaatsingen meer te maken om een kwaliteitsconcert mee te kunnen maken.

Essentieel in de reeks van negen concerten is de keuze voor historisch waardevolle sites als abdijen, begijnhoven en kerken. Omdat deze sites inhoudelijk vaak aansluiten bij de concerten, zorgen ze voor een grote meerwaarde. Zo is het Russisch-orthodox monnikenkoor van Tikhvin te gast in de abdij van Tongerlo, of klinkt Monteverdi's religieuze muziek voor de Venetiaanse San Marco-basiliek dit najaar in de abdij van Averbode. Andere blikvangers zijn de Kölner Akademie, die samen met Elisabeth-laureaat Liebrecht Vanbeckevoort Beethovens Tweede pianoconcerto aanpakt en het onvolprezen Kammerchor Stuttgart, door dirigent Frieder Bernius gekneed tot een van Europa's meest flexibele en stijlbewuste koren.

Voor de organisatie van deze 9-delige concertcyclus werkt het Antwerpse provinciebestuur samen met het Festival van Vlaanderen Mechelen vzw, de lokale gemeentebesturen en plaatselijke verenigingen. De Intercommunale Ontwikkelingsmaatschappij voor de Kempen, die tot twee jaar geleden de reeks organiseerde, nog steeds financiële steun.

In bijlage vindt u de programmabrochure.
Drukkwaliteit foto's en afbeeldingen vindt u op onze ftp pagina ftp://ftps.provant.be Login: CultuurPers, paswoord: PersCultuur.
Verantwoordelijke gedeputeerde:
Ludo Helsen (CD&V)



Provincie Antwerpen