Waterschap Groot Salland

Bomvol programma tijdens Kanaalverjaardag

Laatste wijziging: 26 augustus 2008

Salland `hef' in het weekend van zaterdag 6 en zondag 7 september `twee dage lang Skik'. Op 7 september is het Overijssels Kanaal (sectie 3 Deventer-Lemelerveld) 150 jaar oud. Hadden de activiteiten tot heden een karakter van verbeelding en verbazing met Langste Lente en Muj Kiekn, op de verjaardag wordt er vooral Skik `emaakt. De Kanaalvrjaardag wordt georganiseerd door Sallandus.

Vanaf vrijdag 29 augustus worden de slingers al opgehangen. Een groot aantal bruggen over het kanaal wordt versierd. Niet alleen met slingers, maar ook met spandoeken. Het moet een opwarmertje worden naar het weekend van 6 en 7 september, want het feest moet groot gevierd worden.

Lemelerveld
Lemelerveld heeft haar bestaan aan het Overijssels kanaal te danken. Toen 150 jaar geleden de aftakking bepaald was voor het kanaal naar Deventer, bestond Lemelerveld nog niet. Kanaalgravers die van heinde en verre kwamen, bouwden een houten hutje, wilden 's avonds een borreltje kunnen drinken en waren natuurlijk ook om boodschappen verlegen. Dat is het prille begin geweest van Lemelerveld. De suikerbietfabriek was de eerste industrie. Op de expo Muj Kiekn (iedere vrijdag en zondag tot en met de herfstvakantie gratis te bezoeken op landgoed Groot Zwaaftink) is er alles over te zien en te lezen.

Feestelijke activiteiten
Lemelerveld ontleent aan haar ontstaansgeschiedenis het recht een dag feest te vieren in het centrum van het dorp. Om 8.30 uur starten de feestelijkheden op het Kroonplein. Mensen in historische kledij en kinderen op versierde fietsen verzamelen zich, een half uur later zijn ze betrokken bij de officiële opening van het nieuwe fietspad langs de Kanaaldijk-Noord. Die opening levert een optocht op van historische rijwielen, racefietsers, mountainbikers, moederfietsen, solexen en brommers. Na de koffie is er alweer een opening. Om 10.30 uur wordt het Jaagpad geopend. Vroeger liep daar het paard (of de vrouw, echt waar!) van de schipper om de boot voort te trekken. Je treft daarom nu nog steeds geen bomen tussen jaagpad en kanaal. Om 11.00 uur vaart er weer een heuse suikerbietenboot door het kanaal, terwijl de historische markt met oude ambachten en streekproducten te bezichtigen is, net als de historische beelden langs het kanaal. Om 12.00 uur is er een Kanaalbrunch voor alle Lemelervelders op het Kroonplein. In de middag treden shantykoren op en kan er gekanood worden op het kanaal. Het feest wordt afgesloten met een gezamenlijke oecumenische Kanaalviering in de Katholieke kerk. Dat is om 19.00 uur.

De verjaardag
De verjaardag van 't kanaal valt samen met de Salland Natuur Fair. Beide organisaties hebben hun eigen programma ontwikkeld, maar er is uitermate goed gekeken naar de gezamenlijke meerwaarde. Op het terrein van landgoed Groot Zwaaftink aan de Heetenseweg (met grote borden aangegeven en ook heel goed met de fiets langs het kanaal te bereiken) begint de Salland Natuur Fair om 10.00 uur. Het thema `duik in het verleden' verwijst naar tien jaar fair én naar 150 jaar Overijssels Kanaal. Om 12.00 uur wordt er getoast op het kanaal. En de uitbreiding met Kanaalactiviteiten is een directe aanvulling op het toch al grootse programma van de Fair. Die uitbreidende activiteiten heten `Wat Woj' en `Op Drift - Woar blif de tied'. Sallandus - verantwoordelijk voor de kanaalactiviteiten - wil het vooral niet bij een feestje houden. Nadenken over het verleden, maar zeker ook over de toekomst, moet volgens Sallandus leiden tot actieve burgers die zich maar al te graag met hun eigen stukje wereld willen bemoeien. `Op Drift - Woar blif de tied' omvat 300 ijzeren mannen en 100 kruiwagens die het kanaal symbolisch hergraven. Al die mannen hebben een spreuk over de tijd in zich gegraveerd gekregen. En voor zover nog niet verkocht, zijn ze nog te koop ook. Gecombineerd met de kanaal-expo Muj Kiekn die tijdens de Fair natuurlijk ook open is, wordt de geschiedenis van het kanaal beschreven, maar wordt de bezoeker ook geprikkeld over de toekomst na te denken. Sallandus hoopt dat daar mooie ideeën uit ontstaan. En daarom de activiteit `Wat Woj'. Iedereen kan een toekomstwens voor het kanaal opschrijven en letterlijk in het kanaal deponeren. Aan het eind van het jubileumjaar worden de wensen openbaar gemaakt.

Feest langs het kanaal
Maar de verjaardag van het Overijssels Kanaal wordt natuurlijk niet alleen bij Landgoed Groot Zwaaftink (zo ongeveer het midden van begin en eind Deventer-Lemelerveld) gevierd. Ook overal op en langs het kanaal zijn activiteiten. Waar? Dat kun je bij iedere brug zien, want overal komen plattegronden te hangen met activiteiten. Bezoekers komen er snel achter: als je die activiteiten een beetje in volgorde afwerkt, kom je iedere keer weer op de Fair terecht. Om te beginnen wordt een groot aantal van de bruggen weer versierd. Vanaf vrijdag de 29ste starten de brughoofden van het Langste Lente Licht daar weer mee. Een reeks bruggen heeft zelfs een speciaal spandoek tot haar beschikking.
Aan de Hagweg, net buiten Raalte Noord, drijven objecten in het water die tijdens Stöppelhaene nog dienst deden op de praalwagen van de Kanaalies. Je kunt het vanaf de oever rustig bekijken onder het genot van een kopje koffie.
Jan Zielman stelt zijn vinylcollectie weer ten toon in de oude MBI-fabriek.
De kunstwerken van Cult 2008 gaan hun laatste weekend in. In de MOK-werfjes hebben Sybillia Tonissen en Jos van Westing zelfs een nieuwe expo ingericht.
Harry Velderman verzorgt op de kanaaloevers bij de MOK-werfjes kanaalpoëzie (ieder half uur tussen 12.00 en 16.00 uur) en schreef zelfs `de kanaalblues'.
Tussen de Veldkampbrug en de Derksbrug komt een oude zomp in het kanaal te liggen die mensen naar de Fair brengt. Bij de Veldkampbrug worden oude kanaalverhalen verteld.
De fanfares Betrix uit Lettele, St Ceacilea uit Heeten, St Ceacilia uit Raalte, St Ceacilia uit Schalkhaar en Endracht uit Colmschate verzorgen de hele zondag optredens langs het kanaal. Ze hebben zelf een plekje uitgezocht in Raalte, Heeten, op de grens van Schalkhaar met Lettele en bij Colmschate, natuurlijk langs het kanaal. De kanoërs van de Deventer kanovereniging varen op 7 september met tal van boten van Deventer naar Lemelerveld, niet alleen om vanaf de waterkant alles eens goed te bekijken, maar ook om extra cachet aan het feestelijk geheel te geven. Gezien het programma, moet het een fantastische tocht worden.
Skik op en langs het kanaal is van 10.00 tot 17.00 uur. Sommige activiteiten beginnen later of duren iets korter. Grote panelen aan de bruggen geven dat aan.
De verjaardag op landgoed Groot Zwaaftink is van 10.00 tot 17.00 uur. Daar is dan ook de Salland Natuur Fair.

Zie ook www.onskanaal.nl

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl