Leger des Heils

Dak- en thuisloze voetballers strijden om tickets tijdens finale op de Dam


08/28/2008
Dak- en thuisloze voetballers strijden om tickets naar WK in Melbourne tijdens finale op de Dam

Finale Dutch Homeless Cup op 6 september wordt spektakel met prominenten; eerste resultaten re-integratie voetballers veelbelovend

ZEIST, 27 augustus 2008 - Na vijf landelijke competitieronden, wekelijkse trainingen en structurele begeleiding vindt op 6 september de finaleronde van de Dutch Homeless Cup (DHC) plaats. Niet minder dan
150 deelnemers strijden op de Dam in Amsterdam om het Nederlands kampioenschap én tickets naar de WK-finale in Melbourne. De eerste voetballers hebben ondertussen het werkelijke doel van de DHC bereikt: re-integratie in de maatschappij.

Voor de finaleronde lijkt het team uit Den Bosch de beste papieren te hebben. Het is regerend kampioen en voert sinds de start van de competitie de ranglijst aan. Toch is de finaledag feitelijk een op zichzelf staande competitie. De teams die op plaats een tot en met acht zijn geëindigd spelen dan een mini-toernooi volgens het knock-out systeem. Voor de twee teams uit Amsterdam die beiden bij de eerste acht zitten zal het element van het thuisvoordeel zeker een grote rol spelen. Het winnende team mag deelnemen aan het WK voor dak- en thuislozen dat van 1 tot 7 december in Melbourne wordt gespeeld. (zie onderaan het wedstrijdschema)

Als organisator is Stichting Meer dan Voetbal tevreden over het verloop van het eerste jaar van de DHC. "Deze competitie toont aan dat voetbal in staat is moeilijk bereikbare mensen te stimuleren en weer een eind op weg te helpen", zegt Edu Jansing, directeur van Stichting Meer dan Voetbal. Alle betrokken begeleiders geven aan dat de dak- en thuislozen nu met een positievere houding in het leven staan, dat hun fysieke gesteldheid is verbeterd en dat ze hebben leren functioneren in teamverband. Door deelname aan de DHC durven de voetballers weer in de spiegel te kijken. Veel dak- en thuislozen zijn het niet gewend complimenten te krijgen. Tijdens het voetballen gebeurt dat wel, waardoor hun gevoel van eigenwaarde enorm is verbeterd.

Bemoedigende resultaten re-integratie
De resultaten van het, aan het project gekoppelde, re-integratietraject zijn veelbelovend voor de komende jaren. "Dak- en thuislozen kennen vaak een lange geschiedenis van persoonlijke problemen waardoor ze uiteindelijk het dak boven hun hoofd hebben verlaten. Volledige re-integratie van deze mensen is dan ook een kwestie van lange adem", zegt Jansing. Van de 150 voetballers hebben er inmiddels 10 een re-integratietraject afgerond, zijn er 11 bezig met een programma en hebben 30 voetballers aangegeven binnenkort te willen beginnen met
een re-integratietraject. Buiten de reguliere deelnemers hebben daarnaast ook zo'n 50 enthousiaste voetballers geregeld meegedaan met de trainingen. Deze mensen kunnen op den duur ook in aanmerking komen voor re-integratie via de Dutch Homeless Cup.

Elk team heeft wel een succesverhaal. Zo heeft Johnny uit Den Bosch inmiddels een baan als verkoper bij een sportwinkel en is vanuit de jongerenopvang verhuisd naar een eigen kamer. Dennis uit Utrecht kende een bestaan als zwerver, dealer en drugsgebruiker. Als sterspeler van een van de Utrechtse teams is hij al een paar maanden clean, woont hij op een eigen kamer en is begonnen met een lascursus. Een andere voetballer uit Utrecht heeft zich aangemeld bij de Defensie. In Zwolle is één van de voetballers na jaren van ellende aan de slag gegaan in de nachtdienst. Enkele weken geleden is hij naar Portugal vertrokken om zijn vader op te zoeken, met wie hij al jaren geen contact had.

Niet alleen de voetballers zelf ervaren de voetbalcompetitie als iets positiefs. Een van de doelstellingen van de Dutch Homeless Cup is namelijk het verbeteren van de beeldvorming ten aanzien van dak- en thuislozen. Recent onderzoek gehouden onder bezoekers van de competitierondes geeft aan dat liefst 53% van de ondervraagden een positiever beeld van dak- en thuislozen heeft gekregen. Bezoekers kunnen het zich vaak moeilijk voorstellen dat de fanatieke voetballers tot deze kwetsbare doelgroep behoren. De professionele faciliteiten, tenues en uitstraling van het evenement dragen daar aan bij.

Prominenten aanwezig op finaledag
Tijdens de finaledag spelen diverse prominenten een rol. De kick-off vindt om 13:00 uur plaats onder leiding van de Amsterdamse wethouder Marijke Vos en oud-international John de Wolf. Voorafgaande aan de finale - die wordt gefloten door de bekende scheidsrechter Frans Derks
- neemt het RTL Sterrenteam het op tegen een team van daklozen en ambassadeurs van het project. De prijsuitreiking is in handen van burgemeester Job Cohen samen met een bekende topvoetballer. Dat zal naar verwachting om 17:30 uur plaatsvinden. Een Braziliaanse brassband staat garant voor opzwepende muziek en de juiste sfeer.

De Dutch Homeless Cup wordt ondersteund door het Leger des Heils, de KNVB, Nike, NederlandVacature.nl, USG Restart, De Straatkranten, het Ministerie van VWS, het Oranje Fonds en de gemeente Amsterdam. Daarnaast steunen verschillende (oud)-profvoetballers en trainers de dak- en thuislozen competitie, onder andere Jean-Paul de Jong, John de Wolf en Jaap Stam. Meer informatie en de actuele stand is te vinden op www.dutchhomelesscup.nl.

>

Over Stichting Meer dan Voetbal:
De Stichting Meer dan Voetbal, opgericht door de KNVB, de Eerste Divisie en Eredivisie, zet de kracht van voetbal in voor het bereiken van maatschappelijke doelen. De stichting ondersteunt daartoe clubs bij het vormen en uitvoeren van MVO beleid, organiseert landelijke, cluboverstijgende projecten en werkt aan het zichtbaar maken van de maatschappelijke rol van voetbal. In het oog springende projecten van Meer dan Voetbal zijn onder andere Scoren voor gezondheid, Tijd voor Sport en Project Niemand Buitenspel. Meer informatie kunt u vinden op: www.meerdanvoetbal.nl.