Ingezonden persbericht

Viva Dahlia! Kleurige Schatten van Mexico

5-7 september 2008

· 90 jaar Nederlandse Dahlia Vereniging

Drie dagen lang zal de Leidse Hortus veranderen in een kleurrijke zee van Dahlia's. Met een feestelijke tentoonstelling, die als thema Mexico - het land van oorsprong van de Dahlia - heeft, wordt het 90-jarig jubileum van de Nederlandse Dahliavereniging gevierd. Een gepaste plek aangezien de Leidse Hortulanus Witte als 1e voorzitter aan de wieg van de jonge Dahliavereniging stond. Daarnaast viert de Hortus dit jaar een eigen Dahliajubileum omdat 200 jaar geleden in de studietuin van de Universiteit Leiden voor het eerst in Nederland de Dahlia bloeiend zien was.

Felrode pompondahlia's, gele spinkoppen, roze-witte halskraagdahlia's, oranje cactusdahlia's, het is slechts een kleine greep uit een enorm assortiment dat al vele jaren met succes in Nederland gekweekt wordt en tijdens de show in grote aantallen te zien zal zijn.
In de Oranjerie en kassen is meer dan 180 m² ingeruimd voor showelementen opgebouwd uit dahlia's die door Nederlandse dahliaverenigingen, dahlialiefhebbers en -kwekers worden ingezonden. Daarnaast bestaat de show uit zogeheten 'vazenkeuringen' waarin een proeve van vakmanschap in het kweken van de Dahlia getoond wordt. Er zijn verschillende wedstrijden die door een deskundige jury, aangesteld door de V.K.C. - de Vaste Keurings Commissie - beoordeeld worden. Deelname aan bijvoorbeeld de '7' of '25' wedstrijd betekent voor de dahlialiefhebber een zomer lang toewijding aan zijn of haar lievelingsbloem. Op de dag vóór de keuring (5 september, 07.00 uur) moeten er namelijk 7 danwel 25 dahlia's gesneden kunnen worden die allemaal gelijk van vorm, en gelijk van kleur zijn, en ook nog een prima kwaliteit van het blad hebben. Tijdens de opening van de show zullen de winnaars van de belangrijkste wedstrijden, de Prins Bernhardbeker (beste inzending van een amateur) en de Cor Weyers Bokaal (beste inzending van een dahliavereniging), bekendgemaakt worden. Spectaculair als altijd is de wedstrijd 'Grootste Bloem' die dit jaar wordt gestreden met Dahlia 'Holland Festival'.

Op zaterdag 6 en zondag 7 september geven dansers en verhalenvertellers van de stichting Colores de Mexico tussen 14-16 uur bij de Oranjerie extra kleur en werveling aan de show. Ze vertellen verhalen over bloemen en planten in Mexico en brengen de bezoekers in feestelijke sfeer met hun 'Danzon'.

Viva Dahlia! Kleurige Schatten van Mexico

Waar
Hortus botanicus Leiden - Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Wanneer
5-7 september 2008-08-28

Kosten

Entree
5 euro

Entree 65+
3 euro

Kinderen 4-12 jaar, CJP
2,50 euro

Museumkaart
Gratis

Informatie
071 - 527 7249 / www.hortusleiden.nl

Toegankelijkheid
Een deel van de Hortus, o.a. de Victoriakas, is niet goed bereikbaar voor mindervaliden die gebruik maken van een rolstoel of rollator.

Noot aan de redactie:
'Viva Dahlia' zal door de ambassadeur van Mexico, dhr. Jorge Lomonaco Tonda, worden geopend met de doop van een nieuwe Dahliacultivar. Wilt u aanwezig zijn bij de opening (vrijdagmiddag 5 september 14.00 uur) dan bent u van harte welkom. Graag even bericht van uw aanwezigheid naar Stans van der Veen via veen@hortus.leidenuniv.nl

Voor informatie over 'Viva Dahlia' kunt u contact opnemen met Art Vogel via 06 - 1254 2374 of Stans van der Veen via 071-5275144, beide werkzaam bij de Hortus botanicus Leiden.
Inlichtingen over Nederlandse Dahliavereniging kunt u verkrijgen bij dhr. Lindhout via 071-3615567.

Afbeeldingen op hoge resolutie zijn op te vragen via veen@hortus.leidenuniv.nl

27 augustus 2008, Leiden