Ingezonden persbericht


Persbericht Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome

'Fly-in' voor Dakota's en tijdgenoten bij Aviodrome

Lelystad, 29 juli 2008 - De beroemde Dakota, het meest gebouwde verkeersvliegtuig uit de geschiedenis, staat op 6 en 7 september 2008 in het middelpunt van de belangstelling op de Luchthaven Lelystad. Dakota's uit heel Europa maken hun opwachting bij het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome. Ook andere passagiersvliegtuigen uit de dertiger jaren zullen op deze dagen bij de Aviodrome te zien zijn. In de Duitse Junkers Ju-52 kunnen zelfs rondvluchten gemaakt worden.

De Douglas Dakota is een van de bekendste vliegtuigen uit de historie en was een mijlpaal in de luchtvaartgeschiedenis! Het toestel was een militaire ontwikkeling van de Douglas DC-3, een passagiersvliegtuig uit 1935. In de Tweede Wereldoorlog werd de Dakota beroemd als militair transportvliegtuig en parachutistenvervoerder, o.a. bij de luchtlandingen in Normandië en bij Arnhem, tijdens Operatie Market Garden in 1944.

Uiver

Nu al zijn er bij de Aviodrome dagelijks drie DC-3's/Dakota's te zien. In het weekend van 6 en 7 september komt daarbij nog een aantal van de laatste nog vliegende toestellen uit heel Europa naar de Luchthaven Lelystad. In Nederland vliegt DDA-Classic Airlines nog met twee Dakota's, die naar alle waarschijnlijkheid aanwezig zullen zijn tijdens dit evenement. In een van de Dakota's van DDA Classic Airlines kunnen rondvluchten worden gemaakt (onder voorbehoud van weers- en technische omstandigheden).

Ook is een aantal tijdgenoten van de Dakota's aanwezig, waaronder de voorganger van de DC-3 en de Dakota, de Nederlandse DC-2 'Uiver', en een driemotorige Junkers Ju-52. Dit laatste vliegtuig komt uit Duitsland en zal de gelegenheid bieden om rondvluchten te maken. Deze rondvluchten kunnen worden geboekt via www.aviodrome.nl.

Recordvliegtuig
In totaal werden er 13.000 Douglas Dakota's gebouwd, veel meer dan van enig ander verkeersvliegtuig. Van die 13.000 rond de Tweede Wereldoorlog gebouwde Dakota's zijn over de hele wereld nog zo'n 200 vliegende exemplaren overgebleven. Een aantal van deze vliegtuigen zal op 6 en 7 september naar de Aviodrome komen. Alle grote luchtvaartmaatschappijen uit de wereld vlogen met de Dakota, waaronder de KLM en Martinair. Dakota's werden ingezet voor passagiers- en vrachtvervoer, voor militaire transporten, luchtfotografie, milieubewaking en reddings- en spionagevluchten. In Vietnam zijn Dakota's zelfs ingezet als vliegende forten, met kanonnen en 14 mitrailleurs aan boord, en in de Tweede Wereldoorlog sleepten ze grote zweefvliegtuigen met jeeps of kleine tanks. Tijdens de Dakota Fly-in is het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome, net als op alle andere dagen (met uitzondering van de maandagen buiten de schoolvakanties) geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie over Aviodrome kunnen belangstellenden contact opnemen met de Aviodrome via tel. 0900-AVIODROME (0900-2846376; 25. ct.p.min) of via de website www.aviodrome.nl. Het Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome is gevestigd aan de Pelikaanweg 50 op de Luchthaven Lelystad.

Klik voor meer informatie op:

* Persfoto's: www.aviodrome.nl/persfoto
* Overige persberichten: www.aviodrome.nl/nieuws/persberichten
* Perscontacten: p.vdnoort@aviodrome.nl
* Website: www.aviodrome.nl

Peter F.A. van de Noort
Hoofd PR en voorlichting
Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome
Adres: Pelikaanweg 50
8218 PG Luchthaven Lelystad
Telefoon:

0320 - 289 858
Fax: 0320 - 289 841
E-mail: p.vdnoort@aviodrome.nl Website: www.aviodrome.nl

NB 1: De Aviodrome Dakota Fly-in belooft een fotogeniek evenement te worden. We verzoeken fotografen, cameramensen en andere vertegenwoordigers van de pers die hierbij aanwezig willen zijn, zich aan te melden bij: prenvoorlichting@aviodrome.nl NB 2: Persfoto's bij dit onderwerp kunt u vinden op www.aviodrome.nl/persfoto