Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Museum Het Rembrandthuis 11 augustus 2008

Grafisch Gezelschap De Luis (1960-1980)

6 september tot en met 16 november 2008

Vanaf 6 september is in Museum Het Rembrandthuis een tentoonstelling te zien over het Utrechtse kunstenaarsgezelschap De Luis, dat tussen 1960 en 1980 furore maakte. Deze groep werd in 1960 opgericht door de kunstenaars William D. (later Dirkje) Kuik, J.H. Moesman (1909-1988) en Henc van Maarseveen. De belangrijkste drijfveer was het bevorderen van de belangstelling voor de in hun ogen ondergewaardeerde (moderne) grafische kunsten. Zij keerden zich bovendien af van de toenmalige avant-garde en namen de zichtbare werkelijkheid als uitgangspunt, met een voorkeur voor poëtische en wat bizarre thema s. Vandaar de benaming De Luis: zij wilden opereren als luizen in de pels van de moderne kunst.

Van de drie oprichters van Grafisch Gezelschap De Luis genoot Moesman al enige bekendheid als kunstenaar. Zijn surrealistische schilderijen waren in de jaren dertig al gewild, ook buiten Utrecht. Andere kunstenaars van de groep waren Charles Donker, Gerard van Rooij, Toon Jansen, Peter Vos en Jaap Hillenius. Om hun idealen te bewerkstelligen zette het Grafisch Gezelschap De Luis een distributiesysteem op voor grafische kunst, exploiteerde een grafisch atelier en organiseerde op tal van plaatsen in Nederland tentoonstellingen.

Aanleiding voor de organisatie van de tentoonstelling is de publicatie van het boek Grafisch Gezelschap de Luis 1960-1980. Individualisten in clubverband, samengesteld door Roman Koot en uitgegeven door de Hercules Segers Stichting. Het boek is geschreven door vier Utrechtse kunsthistorici, die de afgelopen jaren intensief onderzoek naar De Luis hebben verricht en daarbij gebruik maakten van uniek bronnenmateriaal.

Museum Het Rembrandthuis ontvangt financiële bijdragen van de Gemeente Amsterdam en het Ministerie van OCW.