Woonbootbewoners houden Sleep-in op de A-10

06/09/2008 07:10

Vereniging Woonsschepen Zuid

Amsterdam, 6 september. In pyjama zijn ca. 150 woonbootbewoners vannacht de A-10 opgegaan om een symbolisch geluidsscherm op de brug over de Schinkel te plaatsen. De brug gaat iedere nacht open om schepen door te laten. Voor de woonbootbewoners een kort moment van stilte, een moment om lekker te slapen. De woonboten liggen vlak bij één van de drukste snelwegen in Nederland. Duizenden auto's per uur razen langs dit woongebied en zorgen voor flinke geluidsoverlast. Het is onbegrijpelijk dat de overheid de wens voor een geluidsscherm al jarenlang negeert; dit ondanks wetenschappelijk bewijs dat geluidsoverlast tot gezondheidsklachten concentratiestoornissen kan leiden. De woonbootbewoners vragen met deze actie aandacht voor dit probleem.

Het woonbotendorp in de Schinkel is in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontstaan. Op het ogenblik telt het gebied 180 woonboten. Sinds het voltooien van de ringweg neemt de verkeersdruk jaarlijks toe. Met het verkeer groeit ook de geluidsoverlast. Dag en nacht bromt en gromt de snelweg. Deze voortdurende geluidshinder beperkt niet alleen het woongenot van de bewoners maar verstoort ook de nachtrust. Daarom pleiten de bewoners ruim 10 jaar voor een geluidsscherm op de brug over de Schinkel. Een eenvoudige maatregel, waarmee in Nederland sinds jaar en dag honderdduizenden woningen langs snelwegen beschermd worden tegen geluidsoverlast.

Uit rapporten van de overheid blijkt dat de geluidsoverlast op deze plaats ver boven de maximum norm is. De doelstelling van de overheid is dat niemand in 2010 nog ernstige geluidshinder mag ondervinden. Door het plaatsen van geluidsschermen kan de herrie eenvoudig voorkomen worden en kan de overheid haar eigen doelen verwezenlijken. Onbegrijpelijk is dan ook dat de ministeries van Verkeer en Waterstaat en van VROM nog steeds weigeren om de bewoners tegemoet te komen. Als enige reden wordt genoemd dat, in tegenstelling tot een woonhuis, een woonboot geen geluidsgevoelig object is. Onbegrijpelijk, ook in woonboten wonen net als in woonhuizen jonge mensen, ouderen en gezinnen. Zijn woonbootbewoners in de ogen van de overheid dan geen mensen? Jawel, in ieder geval voor de fiscus: woonbootbewoners betalen net als woonhuisbezitters WOZ-belasting, rioolbelasting en andere heffingen.





http://www.vwz-amsterdam.nl