Ingezonden persbericht


Persbericht 29 september

Geslaagde opening cultureel seizoen

Elk jaar trapt Rotterdam het culturele seizoen feestelijk af met September in Rotterdam: ook dit jaar bruiste het een maand lang in de stad met (internationale) dans- en theatervoorstellingen, tentoonstellingen, concerten en evenementen. September in Rotterdam sloot afgelopen weekend af met Festival Jazz International Rotterdam 2008.

De maand ging van start met Club Cruise op zaterdag 6 september. Vijftien Rotterdamse clubs en poppodia, waaronder het net geopende Watt, deden mee aan het evenement. Nog nooit was het programma zo divers, van gothic tot techno en van nujazz tot electro.

De R Uitmarkt op zondag 7 september kon ondanks het slechte weer rekenen op een ruime belangstelling. De Rotterdamse Schouwburg werd druk bezocht tijdens de diverse theater, dans en cabaret optredens. Buiten op het Schouwburgplein speelden onder meer Racoon die een duet met Stevie Ann brachten.

Het Gergiev Festival bracht dit jaar 45 voorstellingen op tien verschillende locaties. Het beleefde een succesvolle editie met ruim 20.000 verkochte kaarten. Met als thema Eeuwige jeugd trekt het Gergev Festival volgend jaar uit de Doelen om op de mooiste plaatsen in de stad neer te strijken.

De weergoden waren De Wereld van Witte de With de laatste dag gunstig gezind. De zon scheen uitbundig en gaf de groene Witte de Withstraat een extra gloed. Ruim 30.000 bezoekers genoten van kunst op straat en in de talloze galeries en kustcentra. De vele kindervoorstellingen en -workshops zorgde voor een grote kinderschare, modeliefhebbers stonden in de rij bij onder andere de Academiedag van Modetent en de Kledingruil van UpperwareHouse. Volgend jaar vindt De Wereld van Witte de With plaats van 11 t/m 13 september.

De Internationale Keuze van de Rotterdamse Schouwburg beleefde een succesvolle editie. Het openingsweekend trok vele enthousiaste bezoekers die afkwamen op de Europese theaterhit The sound of silence van het New Riga Theatre. Maar ook het Belarus Free Theatre speelde in de dagen daarna voor nagenoeg uitverkochte zalen.

Vier dagen lang zette de Rotterdamse modemanifestatie Bridges to Fashion Turkse en Nederlandse mode op spectaculaire wijze in de spotlights. Van donderdag 18 t/m zondag 21 september genoot het publiek van global fashion uit Nederland en Turkije, met speciale aandacht voor Istanbul en Rotterdam. De missie van Bridges to Fashion, de aandacht vestigen op twee opkomende modenaties, is geslaagd. Het is de bedoeling om het evenement volgend jaar in Istanbul te organiseren

Jazzliefhebbers genoten van Festival Jazz International Rotterdam, dat dit jaar in het teken stond van Jazz en Compositie. Artistiek leider en componist Paul Van Brugge stelde een zeer divers programma samen. Met onder andere een bijzonder samenwerking van het Codarts Symphonic Jazz Orchestra met gitarist Kurt Rosenwinkel en saxofonist/klarinettist Nils van Haften. Bovendien was er een uitgebreide randprogrammering van jazzfilms, een kindervoorstelling en afterparties.

www.septemberinrotterdam.nl


---

Noot aan de redactie: voor meer persinformatie neemt u contact op met Jeanette Kooter, projectleider campagneteam, jeanette@rotterdamfestivals.nl, 010-4332511. Na 6 oktober is Anne Helsen-Wijnen, persvoorlichter van Rotterdam Festivals weer bereikbaar anne@rotterdamfestivals.nl, 010-4332511.