Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Tentoonstelling Spinoza Amsterdammer

Van 6 september t/m 5 november is de tentoonstelling 'Spinoza Amsterdammer' te zien in de hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam aan de Oosterdokskade 143.

De tentoonstelling belicht het gedachtegoed van de wereldberoemde Amsterdamse filosoof en zijn relatie met het 17eeeuwse Amsterdam. De tentoonstelling is elke dag van 10.00 tot 22 uur gratis toegankelijk.

'Spinoza Amsterdammer' is onderdeel van de manifestatie Amsterdam Wereldboekenstad, waarin Spinoza één van de drie iconen is (de andere twee zijn Anne Frank en Annie M.G. Schmidt). Organisator is de Amsterdamse Spinoza Kring die daarin samenwerkt met de Openbare Bibliotheek Amsterdam en het Amsterdams Historisch Museum. De Amsterdamse Spinoza Kring vindt dat Amsterdam best een beetje trots mag zijn op de beroemde Amsterdammer Spinoza.

'Spinoza Amsterdammer' vertelt het verhaal van het 17eeeuwse Amsterdam en zijn wereldberoemde zoon Benedictus Spinoza, die hier in 1632 werd geboren. Spinoza was wat we nu zouden noemen een tweede generatie allochtoon, geboren uit Joods-Portugese ouders, in de buurt van het Waterlooplein. Al op jonge leeftijd ontwikkelde hij radicale gedachten die hem in conflict brachten met de Joodse gemeenschap. In de synagoge werd een vreselijke banvloek over hem uitgesproken.

Spinoza studeerde, ontwikkelde zijn revolutionaire gedachten en schreef aan zijn boeken. Die boeken stempelden hem tot een radicaal wijsgeer die, wegens verondersteld atheïsme, werd bewonderd èn verguisd. Zijn gedachten hebben velen na hem geïnspireerd en blijken ook in de huidige tijd nog verbazend actueel. Hoog tijd dus voor een herwaardering, te beginnen in Amsterdam. De Amsterdamse Spinoza Kring vindt dat hij een monument verdient en het boegbeeld van Amsterdam behoort te zijn. Deze tentoonstelling is hiertoe een aanzet, die mogelijk is gemaakt door bijdragen van de Amsterdamse Raad voor de Kunst, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, de Stichting het Schipholfonds en de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

//////////////////////////////////////////////////////////einde persbericht/////////////////////////////////////////////////////