Jong talent in Amersfoortse galerie 't Pleintje


AMERSFOORT, 20080718 -- Op de Krommestraat 22 in Amersfoort opent op zaterdagmiddag 6 september a.s. galerie 't Pleintje een nieuwe expositie met werk van de kunstenaar Daniël Douglas.

In de galerie haar jaarlijkse serie "Jonge Kunstenaars" - bedoeld om talentvolle, jonge kunstenaars een podium te bieden - ditmaal ruimte en aandacht voor de 23-jarige Nederlander Daniël Douglas.
Daniël (1984) schildert portretten, naakten, stillevens en landschappen in een (magisch-) realistische stijl. Ook maakt hij muur- & plafondschilderingen en beschildert op speciale manier antieke kasten. Regelmatig vertoont hij zijn talent als `classical action painter'...
Van de kunstschilder Maarten Welbergen leerde hij de verfijnde, klassieke olieverftechnieken die voor deze stijl zo belangrijk zijn. Vervolgens verdiepte hij zijn kennis van de menselijke anatomie op de Florence Academy of Art in Italië en werkte hij - onder leiding van de klassieke schilder Daniel Graves - aan de perfectionering van zijn stijl.

Daniël vertelt:
"Ik heb altijd al heel veel getekend. Op school ging het nooit zo goed met leren, maar tekenen was het enige waar ik wel heel goed in was en wat ik daarom ook - sinds ik me kan herinneren - ben blijven ontwikkelen. Toen ik kind was tussen mijn vijfde en achtste waren dat vooral fantasiedingen zoals monsters, palmbomen, enz. Rond mijn tiende tekende ik stapels stripboeken en toen ik puber was pakte ik de spuitbus en maakte graffiti-kunstwerken op plekken waar dat eigenlijk niet mocht. Toen ik zeventien was begon ik uit verveling en om een zakcentje bij te verdienen portretten te tekenen van mensen die tegenover me zaten in de trein. Als het portret dan klaar was vroeg ik of ze deze tekening wilden kopen en omdat dat meestal wel het geval was verdiende ik lekker bij en leerde ik het portret-tekenen ook steeds beter. In deze tijd begon ik ook om in olieverf te schilderen. Het eerste portret dat ik schilderde in olie was meteen zo'n groot succes dat ik sindsdien nooit meer een andere soort verf heb gebruikt. In die tijd was ik heel erg gefascineerd door het werk van de kunst schilder Urban Larsson, een kunstenaar die oorspronkelijk uit Zweden komt en zijn atelier in Amsterdam gevestigd heeft. Ik besloot hem in zijn atelier op te zoeken om erachter te komen waar hij zo mooi had leren schilderen. Dit bleek op The Florence Academy of Art te zijn. Een klassieke kunstacademie in Florence in Italië opgericht door Daniel Graves waar nog geleerd wordt om echt stap voor stap te leren tekenen net als de oude meesters zoals bijvoorbeeld Rembrand en Caraviggio. Eerst gipsen beelden nauwkeurig tot op de millimeter natekenen, en weken lang schetsen en schetsen aan het zelfde naaktmodel tot dat je er bijna zwart-wit van zag.
Drie jaar geleden heb ik deze school afgerond en ben ik direct begonnen als autonoom kunstschilder en portretschilder. Sindsdien heb ik vele tentoonstellingen en opdrachten gehad en daarnaast veel schilderijen verkocht. Iets wat ik ook doe is classical action painting. Ik schilder dan voor een publiek een goedgelijkend portret van een model eventueel in een bepaald thema. Op 8 april vorig jaar heb ik voor het live kindertelevisieprogramma 'Villa live' van de vpro een action painting portret demonstratie gedaan. Ik liet toen zien hoe ik in twee uur een met olieverf geschilderd portret van een van de gasten in de studio maakte. Op 22 augustus vorig jaar was ik ook te zien in het televisieprogramma 'Sterren op het doek' hoe ik naast twee andere schilders een portret schilderde van RTL-nieuwslezeres Loretta Schrijver. Dit programma wordt 28 augustus 2008 herhaald. Ook heb ik op 30 december 2007 geheel in rococo-stijl een schilderdemonstratie gehouden in het "Drenths Museum" in Assen. Ik en mijn model waren bij deze schildersessie gekleed in achttiende eeuwse kostuums. Grote voorbeelden zijn voor mij Rembrand (om zijn gezichtsuitdrukkingen), Jan Davidsz de Heem en Adam Pijnacker. Ik laat mij alleen inspireren door de oude meesters, want door teveel te kijken naar nog levende schilders loop je het risico te veel mee te gaan in een bepaalde modegevoelige trend en dat is voor kunst nooit goed.
Mijn droom ligt breder als het alleen te kunnen leven van kunst op het gebied van schilderijen verkopen, ik ben ook altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zo opende ik op 24 mei 2008 Galerie-Museum Douglas, een museumpje waar altijd een vaste collectie van mijn werk te zien is. Dit vertrekje is een kunstwerk op zich met een complete plafondschildering, allerlei beschilderde meubels en gevuld met heel veel mooie schilderijen. Dit museum kunnen mensen bezoeken op afspraak, en voor groepen organiseer ik hier een rondleiding met een speciale poetry performance. Dit is een project waarvan ik ook droom dat het groter groeit in de toekomst. Ook hoop ik internationaal door te breken met mijn schilderijen maar ook met mijn classical action painting."

Galerie `t Pleintje is bijzonder verheugd om zo'n groot talent een expositie-podium te mogen aanbieden. Mis het niet! Op zaterdag 6 september a.s. is er een feestelijke opening en de kunstenaar zal aanwezig zijn. Tijd: 13.00 - 17.00 uur.
Muzikale omlijsting zal worden verzorgd door jong-talent Martine Wijers (viool en piano).

De expositie is tot en met 29 november 2008 te bekijken. De galerie is geopend van woensdag t/m zaterdag en elke 3de zondag van de maand: 13.00 -17.00 uur
U bent van harte welkom!
Voor meer informatie: www.heibel.nl of tel: 033-4480473





Ingezonden persbericht