Ingezonden persbericht

'Beugelen, klassieker onder de sporten' wordt zaterdag 6 september gepresenteerd

Bijzonder naslagwerk over historie beugelsport

TEGELEN, vrijdag 29 augustus 2008 - De beugelsport wordt op zaterdag 6 september een bijzonder naslagwerk rijker. Die dag presenteert de Tegelse auteur Jan Klerken het boek 'Beugelen, klassieker onder de sporten'. Een lijvig boekwerk over de historie van de beugelsport en de 34 verenigingen die zijn aangesloten bij de Nederlandse Beugel Bond. Het is de eerste keer dat de beugelsport zo gedetailleerd en gedocumenteerd is vastgelegd en beschreven. Het boek wordt uitgegeven ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van de Tegelse beugelvereniging De Kuiters.

'Beugelen, klassieker onder de sporten' verhaalt in woord en beeld over de geschiedenis van de beugelsport in Nederland, België en Duitsland. De historie is gelardeerd met honderden foto's, illustraties en krantenknipsels. Tientallen mensen hebben een bijdrage geleverd aan het boek, dat lichtvoetig beschrijft hoe de sport zich in al haar facetten heeft ontwikkeld en welke rol de verenigingen daarbij hebben gespeeld. Ook de clubs die inmiddels zijn opgeheven, komen aan bod.

De aanleiding voor het beugelboek is een ontmoeting die Jan Klerken in augustus 2003 heeft met Jan Aerts uit Horst, een beugelfanaat in hart en nieren. Hij beschikt over veel losbladig materiaal over het beugelen, en naar zijn weten is er nog nooit een boek over deze traditionele sport geschreven. In 2005 besluit Klerken, inmiddels zelf een fanatiek beugelaar, om de historie van het beugelen vast te leggen. Na een ruim twee jaar durend onderzoek in archieven in Nederland en België en met medewerking van de Nederlandse Beugel Bond en alle bij de bond aangesloten verenigingen, is het boek klaar. Jan Klerken noemt het zelf een bron van informatie en inspiratie. "Nagenoeg alle aspecten van de beugelsport zijn hierin opgetekend. Door dit werk is een schat aan informatie over de beugelsport voor het nageslacht behouden."

Het boek 'Beugelen, klassieker onder de sporten' wordt zaterdagavond 6 september tijdens de feestavond van de jubilerende beugelvereniging De Kuiters officieel gepresenteerd.

Het boek is mogelijk gemaakt dankzij financiële steun van de Provincie Limburg, Stichting Cultuurbezit Venlo, Rabobank Venlo, Prins Bernhard Cultuur Fonds Limburg, SCELTA Mushrooms Venlo, Bierbrouwerij Lindeboom Neer en het BRG Stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening.

- - - - -



Ingezonden persbericht