Time : 17:57:02
Date : 06 September 2008
Sender Name: crisiscentrum

Incident IRE: alle voorzorgsmaatregelen opgeheven
Incident IRE: alle voorzorgsmaatregelen opgeheven
Persbericht 6 september 2008

De voorzorgsmaatregelen worden vanaf nu 6 september ook opgeheven in de zone 0-3 km ten noord-oosten van het Instituut voor Radio-Elementen (IRE). De inwoners van die zone kunnen dus opnieuw de bladgroenten en het fruit uit hun tuin consumeren. Metingen in stalen van bladgroenten, fruit, gras, melk, lucht en water tonen aan dat de waarden systematisch onder de limieten blijven.

Als gevolg van het incident in de installaties van het IRE ,met een uitstoot waarbij jodium (I-131) vrijkwam, werden op initiatief van het FANC bij wijze van voorzorg een reeks stalen in de omgeving genomen. Op basis van verhoogde waarden in grasstalen werd vervolgens het nucleair en radiologisch noodplan geactiveerd op donderdag 28 augustus.

Uit voorzorg en louter op basis van de analyses van de grasstalen die voor handen waren, werd er overgegaan tot het afraden van de consumptie van bladgroenten en fruit uit particuliere tuinen, alsook het gebruik van regenputwater, in de aangegeven sector en dit tot 5 km van het lozingspunt. Er werd ook beslist om de staalnames uit te breiden om de situatie beter te karakteriseren.

In een eerste fase werden hoofdzakelijk grasstalen en melkstalen genomen voor analyse. Vervolgens werden ook stalen geanalyseerd van groenten en fruit en van regenwater, zowel in particuliere moestuinen als bij de professionele sector. Deze stalen werden hoofdzakelijk genomen een sector van 90° in de overheersende windrichting NO. Een modelisatie van de depositie toonde aan dat er geen significante contaminatie te verwachten was verder dan 5 km van het lozingspunt. Om deze reden werden de staalnames geconcentreerd in de hoger aangegeven sector in een afstand 0-5 km van het lozingspunt.

Tevens werd een analyse uitgevoerd om zekerheid te hebben dat er enkel I-131 contaminaties te verwachten was. wat werd bevestigd. De hiernavolgende resultaten betreffen bijgevolg louter I-131.

De analyses van de melk- en waterstalen toonden geen problemen aan. Slechts 2 van de 7 melkstalen situeerden zich boven de detectielimiet: 14 Bq/l en 17 Bq/l. Het interventieniveau voor melk met betrekking tot distributie bedraagt 500 Bq/l. De water- en luchtstalen bevonden zich allen onder de detectielimiet.

De resultaten voor gras (tot 5000 Bq/kg) en groenten en fruit (tot 86 Bq/kg) bleken het hoogst in de omgeving van het IRE en nemen af met de afstand tot de site. Bijgevolg werd het afraden van de lokale consumptie van bladgroenten en fruit vanaf zaterdag 30 augustus beperkt tot de zone 0-3 km ten noord-oosten van het lozingspunt en dit gedurende 1 week (halveringstijd van I-131 is 8 dagen).

Omdat het interventieniveau van 2000 Bq/kg voor groenten met betrekking tot de vrije handel nooit werd bereikt, was er geen noodzaak voor beperkingen t.a.v. de professionele sector.

Een globale aanbeveling van de WHO (nog niet goedgekeurd) voor voedingswaren vermeldt 100 Bq/kg voor de bescherming van kinderen. Voor het nemen van optimale voorzorgsmaatregelen ten aanzien van de bevolking werd dit als referentie gebruikt. Deze WHO-aanbeveling is geldig voor een permanente blootstelling, wat verklaart waarom deze een factor 20 lager is dan deze vermeld in het nucleair en radiologisch noodplan (KB 17/10/2003). Slechts 4 van de 104 staalnames van groenten en fruit komen in de buurt van deze waarde, zonder ze te overschrijden.

Dagelijks werden bijkomende staalnames uitgevoerd om een beter en meer gedetailleerd beeld te bekomen en om de betrokken zone preciezer af te bakenen. Er werd ook rekening gehouden met wijzigende meteorologische omstandigheden (draaiende windrichting, regen, ...).

De Federale Overheidsdienst Volksgezondheid organiseerde samen met de burgemeester een onderzoek van de schildklier bij inwoners van Lambusart die dat wensten: in totaal werden 1320 personen onderzocht. Alle resultaten waren negatief.

Vandaag 6 september 2008 zijn de resultaten van een totaal van 252 meetstalen ter beschikking van de deskundigen .Gezien de analyses van de groentestalen uit de particuliere moestuinen systematisch waarden beneden de norm van 100Bq/kg-l aangeven, kan de nog overblijvende voorzorgsmaatregel vanaf nu worden opgeheven. Bovendien werden door de exploitant extra beveiligingsacties ondernomen op de site. De lozingsniveaus naar de omgeving blijven dalen, wat ons er toe sterkt om de voorzorgsmaatregelen op te heffen.

Het nucleair noodplan blijft geactiveerd, zij het op een lager niveau. Sinds donderdag 28 augustus bevonden we ons in fase U2, wat toeliet om maatregelen te nemen voor de voedselketen. Vandaag wordt afgeschaald tot U1, d.w.z. dat de betrokken diensten en personen in stand-by blijven. Dit moet toelaten om de situatie verder op te volgen.

Het gemeentelijk informatienummer blijft nog geopend tot morgenavond 7 september om 20 uur (tel. 071 820 201).

Contactpersoon voor de pers:
Karina De Beule, 0475 48 05 98