CARE konvooi op weg naar door orkaan getroffen Gonaives

PORT AU PRINCE, Haiti (6 september 2008) - Terwijl Haïti lijdt onder de gevolgen van de tropische storm Hanna, stuurt CARE versterkingen naar haar noodhulp team in de hardst getroffen regio.

Alhoewel de hoofdweg van de hoofdstad Port au Prince naar de zwaar getroffen stad Gonaives afgesneden is, hebben hulpverleners deze stad via een andere route weten te bereiken, in four-wheel-drives met de zo hoog nodige noodhulp en personeel.

"Sommige CARE medewerkers in Gonaives en hun familie hebben ook zware verliezen geleden door de storm," zei CARE medewerker Johannes Schoors. "Door nieuw, ervaren personeel voor het verlenen van noodhulp in te schakelen versterken we onze capaciteit om de nood van de overlevenden te lenigen."

CARE werkt samen met lokale autoriteiten, internationale en locale partners om op gecoördineerde wijze hulp te verlenen. Eén van de grootste prioriteiten is het leveren van veilig drinkwater aan de bewoners, om het risico van een tweede ramp, veroorzaakt door slecht drinkwater veroorzaakte ziektes, te verkleinen, zei Johannes. CARE is ook bezig om voedselhulp naar de getroffen gemeenschappen te brengen. "Het is altijd onze eerste prioriteit om de meest kwetsbaren, zoals vrouwen, kinderen en door AIDS getroffenen, te helpen."

Als de condities van de weg verbeteren, hopen CARE en andere organisaties gedurende de komende dagen grotere konvooien te sturen, met waterzuiveringssystemen, voedsel en andere benodigdheden. De toegang tot het getroffen gebied blijft inmiddels het grootste probleem; alhoewel het met helikopters gelukt is om Gonaives te bereiken, heeft de ruwe zee het tot op heden onmogelijk gemaakt voor schepen om uit te varen. Ook de beveiliging van noodhulpvoorraden blijft een zorg, omdat het risico van plunderingen in noodsituaties groot is.

De regering van Haïti heeft op vrijdag het geschatte dodental als gevolg van de storm verdubbeld tot ten minste 136, waarvan het grootste gedeelte in Gonaives. Schoors zei dat het heel goed mogelijk is dat deze aantallen zullen blijven stijgen.

"Na natuurrampen zoals Hanna, kan het enige tijd duren voordat de totale grootte van de schade bekend is, vooral in afgelegen gebieden, waar toegang en communicatie zijn afgesneden," zei Schoors.