Gemeente Winschoten


Een aftrap geven aan goede initiatieven

De Millenniumvoetbal uitgerust met de acht logo's van de Millennium Development Goals.

Aanstaande zondag staan er tweeëntwintig voetballers klaar om de aftrap te geven aan veel goede initiatieven. Zondag wordt de voetbalwedstrijd van de Winschoter voetbalvereniging BATO niet gespeeld met één van de clubballen maar zal er worden gespeeld met een millenniumbal. De millenniumbal staat voor acht initiatieven die momenteel door een groot aantal gemeenten in Nederland worden uitgedragen en gesteund. Dit steunen gebeurt of door problematiek aan te kaarten en mensen bewust te maken óf door het inzamelen van financiële middelen om daadwerkelijk help en steun te kunnen bieden.

Winschoten is een millenniumgemeente. Dat houdt in dat Winschoten de acht millenniumdoelen ondersteunt en uitdraagt.

De acht millenniumdoelen zijn:

1. Extreme armoede en honger uitbannen.

2. Alle jongens en meisjes gaan naar school.
3. Mannen en vrouwen hebben dezelfde rechten.
4. Kindersterfte is sterk afgenomen.

5. Minder vrouwen sterven door zwangerschap
6. De verspreiding van ziektes als AIDS en malaria is gestopt.
7. Er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu.
8. Er is meer eerlijke handel, schuldverlichting en hulp.

Winschoten heeft ervoor gekozen om millenniumdoel zeven, er leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu, centraal te stellen. Om daar aan bij te dragen werd onlangs een financiële donatie gedaan voor het slaan van een waterpomp in een ontwikkelingsgebied. In ontwikkelingslanden sterven jaarlijks zon zeven miljoen mensen door het drinken van vervuild water.

Daarnaast werd deze week, om millenniumdoel zeven ook vanuit een ander initiatief te ondersteunen, door de burgemeesters van Reiderland, Scheemda en Winschoten een intentieverklaring ondertekend betreffende Duurzaam Inkopen. Door het ondertekenen van deze intentieverklaring spreken de drie gemeenten hun intentie uit om duurzaamheidcriteria serieus mee te laten wegen bij de aanschaf van producten en diensten. Er komen criteria voor alle productgroepen die de overheid inkoopt; van pennen en potloden tot wegen en kantoorgebouwen. Per groep worden eisen gesteld aan milieu- en sociale aspecten.