PvdA Europees parlement


PvdA wil fonds voor klimaatverandering in arme landen

7 september 2008

Thijs Berman "Bangladesh zakt de zee in en Haïti heeft honger. Het is duidelijk dat ontwikkelingslanden het meeste te lijden hebben onder de klimaatverandering en hiervoor het minst verantwoordelijk zijn. Dat is een zeer onevenwichtige balans" , zegt PvdA-europarlementariër Thijs Berman.

De Sociaal-Democraten in het Europees Parlement willen dat arme landen opgewassen zijn tegen de klimaatverandering. "Bangladesh kan blijven bestaan als we zorgen voor structurele financiering van noodzakelijke maatregelen. Maar dat mag niet ten koste gaan van het ontwikkelingsgeld voor de gezondheid en het onderwijs", benadrukt Berman.

Voor de andere fracties in het Europees Parlement is de financiering van minder belang. Landen moeten hun problemen zelf maar oplossen, vinden zij, er is geld beschikbaar en ze moeten zelf de prioriteiten stellen. Berman : "Wij, de westerse industrielanden zijn verantwoordelijk voor de klimaatverandering, de gevolgen treffen juist de arme landen het hardst. Niets doen levert ergere problemen op." Berman pleit daarom voor een nieuw en aanvullend klimaatfonds.

Tot nu toe is er 60 miljoen euro toegezegd, maar dat is te weinig om het wereldwijde klimaatprobleem op te vangen. In 2010 zou een bedrag van 2 miljard euro nodig zijn. De Commissie Ontwikkelingssamenwerking in het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met een speciaal fonds. In november zullen de Europese Commissie en de Europese ministers van financiën hierover een beslissing moeten nemen.