Politie Zaanstreek-waterland

Drukke nachten voor horeca-agenten

Zaandam, 07-09-2008 o In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de horecadienst van de politie een drukke nacht gehad naar aanleiding van een voorvalletje in een horecagelegenheid.

Twee bezoeksters kregen ruzie en er zou zijn geslagen en een sieraad vernield. Met de nodige moeite werden de partijen buiten door de politie gescheiden. Korte tijd later gingen twee groepjes vrouwen verder met ruzie zoeken. Eén van de vrouwen weigerde weg te gaan en werd aangehouden. Even later werd een man die zich er mee ging bemoeien en weigerde weg te gaan aangehouden. Tegen drie uur gingen zich steeds meer kennelijk beschonken jongeren met de ruzie bemoeien en werd de sfeer grimmiger. Nog enkele raddraaiers werden aangehouden een naar het bureau gebracht. Kort voor half vier werd nog een vechtpartij gemeld bij een ander café waar de 'dames' van de eerste ruzie bij betrokken zouden zijn maar er werd niemand meer aangetroffen. Na vier uur werd het ineens rustig.

De horecanacht van zaterdag op zondag in het centrum van Zaandam was druk met veel dronken, vervelende jongelui en diverse vechtpartijen en andere incidenten waar de politie de handen vol aan had. In het Plantsoen van het Verzet (toepasselijk) moest de politie geweld gebruiken om vechtend jongelui aan te houden. Agenten liepen klappen en schoppen op tijdens het aanhouden van geweldplegers en een politiehond moest worden ingezet om de agressieve jeugd op een afstand te houden. Er werden twee aanhoudingen verricht en een agent moest met gekneusde ribben zijn dienst afbreken. Een meisje deed aangifte nadat zij zou zijn mishandeld door meerdere jongens op de Zuiddijk waar vervolgens een vechtpartij was ontstaan. Op de Zuiddijk nabij de Sluis viel een groep van zes jongens een meisje lastig. Eén van de jongens werd zeer handtastelijk en de vriend van het meisje duwde hem weg waarna een vechtpartij ontstond. De verdachte werd ingesloten en een bemoeial kreeg na aanhouding een bekeuring. De vriend van het meisje moest met een gebroken vinger naar het ziekenhuis. Een dronken persoon kreeg een bekeuring omdat hij op de Dam tegen een gevel stond te plassen. Omdat hij zich niet wilde legitimeren werd de man rustig meegenomen naar het bureau. Daar probeerde hij plotseling agenten neer te meppen. De man werd overmeesterd en overgebracht naar het hoofdbureau waar hij werd ingesloten.

Een politieauto op de Nicolaasstraat liep schade op door een vuurwerkbom. Twee personen legden de bom op het dak en gingen er vandoor. Een passante liep mogelijk gehoorschade op door de klap. Een onderzoek naar de daders is gestart waarbij de beelden van cameratoezicht van groot belang kunnen zijn.

Een dronken persoon die probeerde met een flinke stalen pin (steekwapen) binnen te komen in een gelegenheid op de Dam werd aangehouden op grond van de Wet Wapens en Munitie. Een meisje dat een mes in haar handtas had deed vrijwillig afstand van haar wapen. Er werden diverse bekeuringen uitgeschreven voor alcohol gebruiken op straat, wildplassen en parkeren.