Politie Haaglanden

Persberichten 7 september

Haaglanden, 07-09-2008

Handgranaat

Den Haag Een 21-jarige Haagse leverde zaterdagmiddag 6 september om 12.50 uur een oude roestige handgranaat in aan het politiebureau Jan Hendrikstraat. Zij vertelde dat haar stiefvader de handgranaat jaren geleden in de duinen had gevonden en het explosief al die tijd in zijn woning had bewaard. Haar stiefvader was overleden en de vrouw wilde eindelijk van het projectiel af. Daarom bracht ze het naar de politie. Omdat de handgranaat onder de roest zat en waarschijnlijk onstabiel was, werd uit voorzorg een deel van het politiebureau ontruimd. Een wapenexpert van Politie Haaglanden concludeerde dat het om een oud Hollandse handgranaat ging, die inderdaad onstabiel was. Om 14.40 uur kwam de EOD die de handgranaat meenam om het in een weiland aan de A4 tot ontploffing te brengen.

Man neergestoken
Den Haag Tijdens een ruzie in een woning aan de Eerbeekstraat is een 31-jarige Hagenaar zaterdagavond 6 september gewond geraakt. De politie kreeg omstreeks 20.05 uur een melding dat in de woning gevochten werd. In de woning troffen de agenten naast de gewonde Hagenaar meerdere personen aan. Zij vertelden dat het slachtoffer ruzie had gekregen en was neergestoken door een 34-jarige Hagenaar die er in zijn auto vandoor was gegaan. Korte tijd later werd de verdachte in zijn auto op de De La Reyweg aangehouden. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd, waar hij werd opgenomen. De politie stelt een onderzoek in.

Wildplasser zorgt voor problemen
Den Haag Twee bikers zagen zaterdagochtend 6 september om 02.55 uur een man op het Plein urineren. De agenten spraken de man, een 27-jarige Hagenaar, aan om hem een bekeuring te geven. Omdat de Hagenaar zijn identiteitsbewijs niet bij zich had, werd hij aangehouden. Toen de agenten met de verdachte naar een politieauto liepen, begon een 30-jarige Hagenaar zich met de aanhouding te bemoeien en beledigde de politieagenten. Eenmaal bij de politieauto aangekomen, begon de wildplasser zich te verzetten tegen zijn aanhouding. Na een worsteling lukte het om de verdachte onder controle te brengen. Al die tijd bleef de 30-jarige man de agenten beledigen, waarna ook hij werd aangehouden. Nadat de nodige bekeuringen waren uitgeschreven, mochten beide verdachten het politiebureau weer verlaten.

Jongentjes aan de wandel
Den Haag Twee avontuurlijke neefjes (7 en 8 jaar oud) bezorgden hun ouders zaterdagavond 7 september de nodige grijze haren. De jongens uit Den Haag en Alphen aan de Rijn waren in de omgeving van de Ko van Dijkstraat aan het spelen en om 19.00 uur niet thuis gekomen. Nadat de ouders alles hadden afgezocht, schakelden ze politie in. Verschillende politie-eenheden en ook een politiehelikopter werden bij de zoektocht ingezet. Om 22.30 uur kregen de ouders een telefoontje dat de kinderen in Kwintsheul waren gevonden. De jongetjes na een lange zwerftocht hadden op de Bovendijk in Kwintsheul belandt. Daar hadden ze bij een woning aangebeld om hulp. De bewoner van de Bovendijk zorgde ervoor dat de kinderen weer veilig thuiskwamen bij hun opgeluchte ouders.

Heterdaad
Den Haag Een 17-jarige Hagenaar is zondagochtend 7 september om 02.50 uur aangehouden nadat hij op heterdaad was betrapt bij een diefstal uit een kelderbox. De politie kreeg om 02.50 uur melding dat op het Forellendaal zou worden ingebroken. Op de Nikkelwerf zagen agenten twee jongens met een scooter lopen die aan het opgegeven signalement voldeden. Na een korte achtervolging werd de 17-jarige aangehouden, zijn maatje ging er op de scooter vandoor. Tijdens zijn aanhouding had de jongen een koevoet bij zich. Uit onderzoek bleek dat de kelderbox met een koevoet was opengebroken en dat een bromfiets was ontvreemd. De verdachte werd ingesloten.

Slingerend op de snorfiets
Den Haag Een getuige meldde zaterdagochtend 6 september om 01.25 uur dat hij een zeer dronken snorfietser op de Landscheidingsweg zag rijden. Agenten zagen vervolgens op de Landscheidingsweg een man zijn snorfiets oprapen die op de grond lag. Het bleek om de bewuste snorfietser te gaan. Hij werd aangehouden voor het rijden onder invloed. Aan het bureau blies hij 1005 ugl. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnende bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille). De snorfietser kreeg een proces-verbaal en een rijverbod.

Jongen van tas beroofd
Leidschendam (Leidschendam-Voorburg) Een 17-jarige jongen uit Voorschoten is vrijdag 5 september in een tramhalte aan de Graaf Willem de Rijkelaan van zijn schooltas beroofd. Het slachtoffer stapte omstreeks 16.45 uur in tram 2 en reed vanaf Het Loo richting Voorschoten. Bij de bewuste tramhalte wilde hij overstappen op de bus. Op dat moment stapten ook twee blanke jongens met blond haar die bij hem in de tram hadden gezeten uit. De jongens vroegen hem of hij hen de weg kon wijzen naar het voetbalveld. Toen het slachtoffer ontkennend antwoordde, spoot een van hen pepperspray in zijn ogen. Het slachtoffer kon niets meer zien, maar hoorde dat de jongens zijn tas met daarin onder andere schoolspullen wegnamen.

Alcoholcontrole
Leidschendam (Leidschendam-Voorburg) Op meerdere locaties hield de politie in de nacht van zaterdag op zondag 7 september alcoholcontroles. In totaal ondergingen 332 automobilisten een blaastest. Vier bestuurders hadden teveel gedronken en werden aangehouden. De automobilist die het meeste had gedronken (530 ugl) was een beginnende bestuurder. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnende bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille).

Scooterrijders gewond
Wassenaar Vijf personen raakten zaterdagmiddag 6 september om 17.10 uur gewond toen de scooters waarop zij reden tegen elkaar botsten. Een 17-jarige Haagse jongen en drie Haagse meisjes (17 en 18 jaar) reden op twee scooters op de Rijksstraatweg. Zij kwamen uit Wassenaar en wilden naar Den Haag. Uit tegenovergestelde richting kwam een 17-jarige Haags meisje op haar scooter aanrijden. Door nog onbekende oorzaak botsten de scooters van de 17 jarige jongen en zijn 18 jarige bijrijdster tegen die van het 17-jarige meisje. Door de aanrijding vielen de scooters op de grond. De achteropkomende derde scooter met daarop twee Haagse meisjes ging hierdoor ook onderuit. Door de aanrijding raakte de 17-jarige Hagenaar ernstig gewond. Een toevallig voorbijrijdende ambulancebestuurster van de RAD ontfermde zich over de slachtoffers. Nadat verschillende ambulances ter plaatse waren gekomen, werd de onfortuinlijke jongen naar het LUMC vervoerd. Een 17-jarige meisje dat achterop de achteropkomende scooter zat, werd met rugletsel vervoerd naar het Medisch Centrum Haaglanden. De scooterrijdster die onderweg naar Wassenaar was, werd met letsel aan haar nek en gezicht naar het Bronovo ziekenhuis vervoerd. De twee andere meisjes zijn ter plaatse aan hun verwondingen behandeld.

Dronken op bromfiets
Wassenaar Drie jongens uit Wassenaar (leeftijd onbekend) zijn zondagochtend 7 september aangehouden voor het rijden onder invloed. Politieagenten die omstreeks 03.00 uur op de Langstraat reden, zagen de drie jongens bij hun bromfietsen staan. Toen de jongens de agenten in de gaten kregen, keerden ze hun bromfietsen en probeerden er vandoor te gaan. De agenten lieten zich niet beetnemen en reden één van de jongens op de Van Hogendorpstraat klem. De agenten zagen dat de andere twee hun bromfietsen verderop stalden om te voet verder te lopen. Helaas voor de jongens trapten de agenten niet in hun list. Omdat het vermoeden bestond dat de jongens gedronken hadden, moesten ze een blaastest ondergaan. Alle drie hadden te diep in het glaasje gekeken (410, 425 en 510 ugl). Zij kregen een proces-verbaal. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnende bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille).

Boris met draaiorgel in sloot
Rijswijk Dat draaiorgelpaarden kunnen schrikken, bleek zaterdagochtend 6 september om 11.10 uur op de Tulpstraat. Daar schrok Boris het paard dat het Rijswijkse draaiorgel trekt, van harde bromfietsgeluiden en sloeg op hol. Met draaiorgel en al belandde Boris vlak naast de brug in de sloot. Het paard stond tot zijn lijf in het water. Het draaiorgel bleef met zijn voorwielen achter een boom op de walkant steken. Door de brandweer werd het paard na ongeveer een half uur uit het water bevrijd. Het bleek aan zijn avontuur een klein wondje aan het achterbeen te hebben opgelopen. Het paard werd naar stal gebracht waar hij werd schoongemaakt en op rust werd gezet. Hij maakt het goed.

Verzet tegen aanhouding
Naaldwijk (Westland) Ongeveer veertig jongeren die een feest bezochten op sportpark De Hoge Bomen aan de Hoogwerf keerden zich zondagochtend 7 september tegen de politie. Politieagenten die omstreeks 03.05 uur een jongen die door de beveiliging was aangehouden voor vernieling naar het politiebureau wilden brengen, moesten langs een groep jongeren rijden die het feest verlieten. Op het moment dat de politieauto langsreed, werd de verdachte door de feestvierders herkend en werd er meerdere malen op het dak van de politieauto geslagen. Een van de feestvierders, een 20-jarige Maasdijker, gaf een trap tegen de politieauto waardoor de achterlichtunit kapot ging. De agenten stopten de auto om de man aan te houden. De man verzette zich hevig tegen zijn aanhouding en de andere feestvierders probeerden de aanhouding te belemmeren. Pas nadat de verdachte was gepepperd en andere politieagenten te hulp waren gekomen, keerde de rust weer.

Jeugdoverlast
Naaldwijk (Westland) Surveillerende agenten zagen zaterdagavond 6 september om 20.46 uur twee jongens en een meisje in een speeltuintje aan het Angulariusplein zitten. De agenten zagen dat het meisje, 15 jaar uit Maassluis, een geopende fles drank probeerde te verstoppen. Het meisje kreeg een bekeuring.

Dronken op scooter
Monster (Westland) Doordat hij op zijn scooter al slingerend op het fietspad van de Zwartedijk reed, trok een 17-jarige jongen uit Hoek van Holland de aandacht van surveillerende agenten. Nadat zij de jongen hadden staandegehouden, bleek dat hij teveel had gedronken. Hij werd aangehouden en aan het bureau blies hij 300 ugl. De alcohollimiet ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnende bestuurders geldt strengere regelgeving, voor hen ligt de limiet op 88 ugl (= 0,2 promille). Met een proces-verbaal en een rijverbod mocht hij het bureau verlaten.

Alcoholcontroles
De Lier / Honselersdijk (Westland) De politie heeft vrijdagavond 5 september op meerdere plekken in het Westland alcoholcontroles gehouden. Op de Burgemeester van Doornlaan werden tussen 17.45 uur en 22.30 uur in totaal 418 automobilisten gecontroleerd. Een bestuurder had veel te veel gedronken (940 ugl) en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Op de Nieuweweg werden in totaal 48 automobilisten gecontroleerd en hier had niemand teveel gedronken.

XTC in auto
Delft Naar aanleiding van een tip stelde de politie zaterdagavond 6 september om 22.10 uur een onderzoek in naar een auto die geparkeerd stond op de Lindelaan. Bij de auto werden twee mannen (21 en 24) uit Delft en een 19-jarige vrouw uit Delfgauw aangetroffen. In de auto vonden de agenten een grote hoeveelheid XTC pillen. De mannen en vrouw werden aangehouden. De politie stelt een onderzoek in.

Krattendiefstal
Delft Een 32-jarige Hagenaar en een 39-jarige man zonder vaste woon- en of verblijfplaats zijn zaterdagochtend 6 september om 02.35 uur op heterdaad betrapt bij de diefstal van kratten. Een getuige zag hoe de mannen een groot aantal kratten in een busje laadden vanaf een terrein aan de Vrijheidslaan. De getuige gaf het kenteken van het busje door, waarna de politie de verdachten op een afslag van de A13 konden aanhouden. In de laadruimte stonden dertig kratjes. De verdachten werden ingesloten.

Vrouw gewond na val
Delft Een 79-jarige vrouw uit Delft raakte zaterdagochtend 6 september gewond toen zij bij het uitstappen van een lijnbus viel. De vrouw stapte omstreeks 10.10 uur uit de bus op de Martinus Nijhofflaan en kwam ongelukkig ten val. Een passagier uit de bus die dit zag gebeuren, waarschuwde via de mobiele telefoon de hulpdiensten. Door de val raakte vrouw gewond aan haar pols en heup. Zij werd vervoerd naar een ziekenhuis.

Getuige maakt fotos van fietsendiefstal
Pijnacker (Pijnacker-Nootdorp) Dankzij de fotos die een 19-jarige jongen uit Pijnacker met zijn mobiele telefoon had gemaakt, konden drie fietsendieven (16 en 18 jaar) uit Rotterdam hun daden niet meer ontkennen. De melder zag om 15.15 uur hoe het drietal twee fietsen wegnamen uit de fietsenstalling aan het Stationsplein. Hij nam met zijn mobieltje fotos van de diefstal en waarschuwde de politie. Doordat de melder een goed signalement doorgaf, konden de drie verdachten op de Thurlede worden aangehouden. In eerste instantie ontkenden de verdachten in alle toonaarden, maar geconfronteerd met de fotos moesten ze wel toegeven de diefstallen te hebben gepleegd.

Man door het lint
Pijnacker (Pijnacker-Nootdorp) De politie kreeg vrijdagavond 5 september een melding dat de bewoner van een woning aan de Tarweakker door het lint was gegaan en zijn huisraad naar beneden gooide. Bij de woning vertelden omwonenden de agenten dat de bewoner, een 24-jarige man, ruzie had gemaakt en spullen naar beneden had gegooid. Toen de agenten bij de man aan de bel gingen, bleek dat hij onder het bloed zat en zeer verward reageerde. De agenten hielden de man aan en aan het bureau werd de crisisdienst gebeld. In de politiecel verscheurde de man zijn kleding en vernielde de matras in zijn cel. Nadat de crisisdienst de man had geobserveerd, werd hij met een IBS opgenomen in een kliniek.

Voetballer mishandeld
Nootdorp (Pijnacker-Nootdorp) Een 16-jarige voetballer uit Den Haag is zaterdagmiddag 6 september na afloop van een voetbalwedstrijd aan de Laan van Nootdorp mishandeld. De Hagenaar had met zijn club een wedstrijd gespeeld tegen een elftal uit Rijswijk. De scheidsrechter staakte deze wedstrijd omdat er publiek het veld op kwam en ook spelers met elkaar op de vuist waren gegaan. Toen het slachtoffer op zijn fiets naar huis wilde gaan, werd hij door enkele spelers van het andere elftal van zijn fiets geduwd en mishandeld. Hij had last van zijn hoofd en zou naar de dokter gaan. De politie stelt een onderzoek in.

Misbruik 112
Zoetermeer Een verwarde 19-jarige vrouw uit Zoetermeer is zondagochtend 7 september in haar woning aan de Florens van Brederodelaan aangehouden nadat zij ruim 300 keer met haar mobiele telefoon naar 112 had gebeld.

Alcoholcontrole
Zoetermeer De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag 6 september een alcoholcontrole gehouden. 428 bestuurders ondergingen een blaastest. Zes bestuurders hadden teveel gedronken en kregen een proces-verbaal. (Het hoogste resultaat bedroeg 375 ugl)