Eigenaar Elhorst Eten & Drinken in Alkmaar maakt grootste Café Brulee


ALKMAAR, 20080826 -- De gerenommeerde stadsbrasserie Elhorst Eten & Drinken doet op koopzondag 7 september een serieuze poging om in de binnenstad van Alkmaar de grootste Café Brulee ter wereld te maken. Eigenaar Kees Elhorst maakt goede kans om met zijn circa 2.000 liter grote Café Brulee geschiedenis te schrijven in het Guiness Book of Records. Want nooit eerder schreef iemand zo'n gigantische Café Brulee op zijn naam.

Aanleiding voor de ludieke actie is het 45-jarig bestaan van Elhorst Eten & Drinken, dat onlangs van een geheel nieuw modern interieur is voorzien. Maar liefst tien mensen zijn ervoor nodig om de reusachtige Café Brulee te vervaardigen. Eigenaar Elhorst neemt geen risco's en heeft Mikael Ekman van Cocktail&Cocktail, de uitvinder van de Café Brulee, bereid gevonden hem ter zijde te staan tijdens zijn recordpoging. Inmiddels heeft ook de gemeente Alkmaar alle medewerking toegezegd.

Ingrediënten
Café Brulee wordt gemaakt van sterke koffie met Monin karamel- en Monin vanillesiroop, slagroom en een grote kletskop. Elhorst heeft voor het exemplaar dat hij wil vervaardigen maar liefst 1500 liter sterke koffie, 125 liter karamelsiroop, 125 liter vanillesiroop, 300 liter slagroom en een grote kletskop nodig.

Om dat voor elkaar te krijgen worden door Bravilor Bonamat vier grote machines van het type B40 voor het horeca-etablissement aan de Laat 150 in Alkmaar geplaatst. "We hebben Douwe Egberts bereid gevonden om de koffie te leveren. De slagroom wordt gemaakt door Hollandia, eigendom van zuivelproducent Friesland Foods. De importeur Racke Nederland uit Almere zorgt voor de siroop", legt Elhorst uit.

Koffie à la carte
Elhorst Eten & Drinken kent een lange geschiedenis in Alkmaar. De ouders van Elhorst vestigden zich al in 1963 in de kaasstad. De oorspronkelijke banketbakkerij veranderde door de jaren heen in een lunchroom annex brasserie en onderging enkele naamswijzigingen. Het etablissement is, naast zijn gezelligheid en lekkere gerechten, vooral bekend om de verschillende soorten koffie die er worden geschonken. "Vijf jaar geleden zijn wij begonnen met het serveren van Douwe Egberts koffie à la carte. In totaal staan bij ons een veertigtal verschillende soorten koffie op het menu. Daarmee zijn we de grootste in Alkmaar", aldus Elhorst.

De poging om de grootste Café Brulee ter wereld te maken start op koopzondag 7 september om 12.00 uur. "We hopen om 15.00 uur klaar te zijn, waarna we het winkelend publiek willen laten meegenieten van onze eigen gemaakte Café Brulee"