NCRV

Hart en Ziel

Psychologisch magazine terug op televisie

Zondag 7 september

19.45 uur, Nederland 2

Werk aan jezelf met Hart en Ziel

Voor het tweede seizoen keert Hart en Ziel, het psychologisch magazine van de NCRV, terug op televisie. Mieke van der Weij presenteert zondagavond 7 september de eerste uitzending van een vijftiendelige reeks.

Hart en Ziel beoogt een âgeestverruimende blik te geven op actueel gedragâ. In deze nieuwe reeks komt wekelijks een psychologisch thema aan bod. In Hart en Ziel komen ervaringsdeskundigen en psychologen aan het woord. Mieke ontvangt hen in de studio. Onderwerpen die worden behandeld zijn: Het maakbare brein. Zijn onze hersenen te trainen dankzij allerlei vernuftige producten en trainingen?, Faalangst of stalen zenuwen. Waarom durft de één alles en de ander bijna niets?, Gij zult gelukkig zijn! Lukt dat met een stapeltje zelfhulpboeken?

Verder in deze serie onder meer aandacht voor slaapproblemen, vermoeidheid, eigendunk en zelfbeeld. De kijker kan desgewenst na iedere uitzending met zichzelf aan de slag, bijvoorbeeld aan de hand van tests op de site van Hart en Ziel.

Een vast onderdeel in elke uitzending is de test van een gast in het nieuws. Hij of zij wordt onderworpen aan een psychologische test. Aan de hand van persoonlijkheidskenmerken, zoals deugdzaamheid, competentie, hedonisme en extraversie, bespreekt Mieke met de gast de uitkomsten. In het eerste seizoen van Hart en Ziel hebben daaraan o.a. aan meegedaan: Huub Stapel; Albert Verlinde; Agnes Jongerius en Martin Bril.

Wie zichzelf en de wereld beter wil begrijpen kijkt naar Hart en Ziel en leest het gelijknamige katern op zaterdag in de Volkskrant. Krant en televisie werken sinds begin 2008 redactioneel samen. De eerste reeks programmaâs, uitgezonden vanaf eind januari dit jaar, werd bekeken door gemiddeld 280.000 kijkers.