Ingezonden persbericht


Expositie Platform21 = Hacking IKEA

7 september - 28 september 2008

Platform21 vroeg een twintigtal ontwerpers en kunstenaars om een persoonlijke hack te maken. ⤨Wie wil weten wat een LAMPAN behalve lamp nog meer kan zijn of hoe de PRODUKT melkopschuimer ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden, komt voor inspiratie naar Hacking IKEA.⤨ Degenen die daarna zin hebben zelf ook een hack te maken kunnen nog tot 15 september meedoen aan de wedstrijd.

IKEA hacken: kleine of grote veranderingen aanbrengen in bestaand design waardoor het product een heel andere functie krijgt. We vonden het fenomeen op internet, waar op blogs en in grote communities IKEA hacks wereldwijd gedeeld worden. Veel praktische in-en-om het huis oplossingen, maar ook inspirerende creatieve uitspattingen. Gemaakt voor het plezier, uit noodzaak of vanuit een kritische houding ten aanzien van massaproductie.

Fascinerend, maar Platform21 was er ook van overtuigd dat het nog spannender en innovatiever kon en vroeg een twintigtal ontwerpers en kunstenaars een persoonlijke hack te maken. Zo inspireerde de gedachte aan mensen die in de oorlog hun meubels opbrandden om warm te blijven, Helmut Smits back to basic te gaan. Hij bedacht FLAMMA: als een soort oermens ging hij de IKEA in en maakte vuur van de producten die hij daar vond. Door middel van de vuurboortechniek, want IKEA verkoopt geen lucifers of aanstekers. Sander van Bussel maakte meerdere hacks, onder andere het SOLO seksbed en de GYNEA gynaecologenstoel. IKEA's hyperonpersoonlijke stoel en bed worden de plaats waar de intiemste en juist meest persoonlijke activiteiten plaatsvinden. De transformatie van een allemansmeubel tot een privé-domein.

Trash to Treasure
IKEA echt hacken, betekent ook het hacken van de ideologische basis waar het functioneren van het bedrijf op is gebouwd. Platform21 doet dat door 1000 LACK tafels te hacken. Vanaf deze week vind je ze verspreid door Amsterdam: kleine tafeltjes met elk één pootje in een afwijkende kleur. Bij het grofvuil welteverstaan. Een ironische verwijzing naar de korte levensloop van IKEA producten die over het algemeen eerder worden weggegooid dan gerecycled. Gooi je oude BILLY niet weg, maar vermaak 'm tot iets nieuws!

Hack-your-IKEA wedstrijd
Voor iedereen die geïnspireerd raakt zelf een IKEA meubel te hacken, schreef Platform21 samen met BRIGHT magazine en Superuse.org een wedstrijd om de beste hack uit. De prijs? Het winnende ontwerp wordt tentoongesteld op de Montreal Design Biennale volgend jaar mei in Canada, waar Platform21 = Hacking IKEA onderdeel van wordt, en in de stand van BRIGHT tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven in oktober dit jaar. Inzenden kan nog tot 15 september.

Platform21 = Hacking IKEA
7 - 28 september 2008
Open: woensdag - zondag, 14.00 - ¤" 21.00 uur
Gratis entree

Met:
Helmut Smits, Eric von Robertson, Alan D. Joseph, Madje Vollaers, Rutger Emmelkamp, Eric Morel, Remy&Veenhuizen, Bas van Beek, Daan van den Berg, Stefaan Dheedene, Maarten van den Eynde, Sander van Bussel, Mark Hoekstra, Kieren Jones, Joe Scanlan, Frank Bruggeman, Jason Salavon, Studio Plus, Bjorn Andreassen en Daniel Saakes.

Programma:

> Openingsevent vrijdag 12 september, 20.30 uur
10 x 10 x 10 Hacking IKEA: 10 creatieven met 10 verhalen vertellen in 10 minuten elk wat er gebeurt wanneer je de IKEA handleiding niet volgt. Met live hacking, presentaties, muziek en theater performances. Gratis entree

> Prijsuitreiking Hack-your-IKEA wedstrijd, zondag 21 september 14.30 uur Bekendmaking door de jury:

- Erwin van der Zande - hoofdredacteur van BRIGHT
- Scott Burnham - creatief directeur van de 2009 Biennale Montreal
- Césare Peeren - Superuse en 2012architecten

Platform21, Prinses Irenestraat 19, 1077 WT Amsterdam, 020-3449444 www.platform21.nl

Platform21 = Hacking IKEA is onderdeel van 4 Weeks of FreeDesignDom.

+++