Jaarlijkse Kunstmanifestatie ArtiBosch rondom de Sint Jan

Kunstmanifestatie ArtiBosch beleeft dit jaar haar 32ste editie en bouwt zondag 7 september 2008 haar kramen weer op rondom de Sint Jan in 's-Hertogenbosch. Van 11.00 tot 17.00 uur tonen meer dan 60 kunstenaars uit Nederland en België hun werk. Van schilderijen tot keramiek en van vilt tot fotografie. Maar Artibosch is niet alleen kunst. Op een nieuw podium is dit jaar ook poëzie en muziek te beluisteren.

Voorbereidingen ArtiBosch 2008 begonnen

De verschillende disciplines binnen de beeldende kunst waren traditiegetrouw al goed vertegenwoordigd op de Kunstmanifestatie. Maar dit jaar heeft het bestuur bij de selectie van deelnemers uit de grote hoeveelheid aanmeldingen, de nadruk gelegd op een grote diversiteit aan kunstvormen. Op de eerste zondag van september zal het publiek kunnen genieten van tekeningen, schilderijen en grafiek tot fotografie. Van sieraadkunst en modeaccessoires tot textielkunst. Van beeldhouwwerken en sculpturen tot keramiek en gemixte technieken. Dit jaar is er een apart podium met performances, muziekoptredens en literaire voordrachten. Ook dit jaar kunnen kunstenaars in de dop zich flink uitleven in de ArtiKids kraam. Studenten van de kunstacademie laten de kinderen stoeien met verf en hun eigen schilderij maken. Silex zorgt voor kleiplezier en geeft een demonstratie met een draaischijf.

Naast een aantal oude bekenden zoals Bianca Tangande (tekeningen, schilderijen en fotografie), Helmy Bakx (vilt) en Tijssen Keramiek, zullen jonge kunstenaars voor het eerst hun opwachting maken, zoals Jeroen Bos (schilderijen), Sandra Leenhouwers (grafiek), Xenia Bakker (Japanse schilderkunst) en Marcella Tessari (textielkunst).

32 jaar ArtiBosch

In 1976 besloot de Bossche edelsmid Joos Holla met een aantal bevriende kunstenaars om hun werk te koop aan te bieden op kraampjes voor zijn huis aan het Sint-Jans Kerkhof. Omdat de spontaan georganiseerde kunstmarkt enthousiast werd ontvangen door het publiek besloten de kunstenaars er een terugkerend evenement van te maken. Het aantal deelnemende kunstenaars nam in een paar jaar flink toe en al snel kwam er een stichting (Puloon) met een bestuur en werd de markt ArtiBosch gedoopt. Een paar jaar geleden vierde ArtiBosch inmiddels haar zesde lustrum en werd de naam veranderd in Kunstmanifestatie ArtiBosch om te benadrukken dat ArtiBosch een ware happening is met inderdaad veel kunst maar ook muziek en literaire performances.

Twee jaar geleden vierde ArtiBosch op feestelijke wijze haar dertig jarig bestaan met een XL editie met maar liefst 100 deelnemers tot op de Parade aan toe, muziek en voorgedragen gedichten, een modeshow en een optreden van het Bencha Theater. Afgelopen jaar was een vertrouwde kleinschalige sfeervolle editie met enthousiast publiek en zeer tevreden kunstenaars, ondanks de koude en natte start van de dag.

Voorzitter Jan Tervoort en bestuurslid Martien Pruijn hebben na een lange staat van dienst afscheid genomen van het bestuur. Jan Tervoort wordt opgevolgd door Marieke Heesakkers, in 2006 als vrijwilliger begonnen bij ArtiBosch. Verder zijn Leonie Gossens en Fons Spinhof, beiden al langer actief als vrijwilliger, tot het bestuur toegetreden. Zij richten zich op communicatie, marketing en vormgeving voor Kunstmanifestatie ArtiBosch.

Het vernieuwde bestuur is inmiddels weer druk aan de slag met de voorbereidingen voor komende Kunstmanifestatie. Met aandacht voor jonge kunstenaars en een hoogwaardig aanbod van kunst in de breedste zin van het woord hoopt ArtiBosch de traditie voort te zetten en tegelijkertijd een flinke impuls voor de toekomst te geven.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht