Ingezonden persbericht


VOLOP DESIGN TIJDENS 4 WEEKS OF FREEDESIGNDOM

Voor wie het nieuws nog niet heeft gehoord: de September Design Maand maakt plaats voor een nieuw, groots opgezet internationaal design en mode-event: 4 Weeks of FreeDesigndom. Vanaf 10 september 2008 vinden er vier weken lang meer dan 20 design- en modegerelateerde evenementen plaats in Amsterdam en Utrecht.

Naast 'publiekslievelingen' als Via Milano, Inside Design Amsterdam, PICNIC en Streetlab biedt 4 Weeks of FreeDesigndom ook nieuwe, spannende design events. Zo vindt in Amsterdam voor het eerst Experimenta Design plaats. Deze designbiënnale wordt sinds 1999 in Lissabon gehouden, maar zal vanaf 18 september op diverse locaties in de Nederlandse hoofdstad plaatsvinden.

Minstens zo interessant is het Dutch Artistic Research Event (DARE). In 2006 nam MaHKU (Master programs of the Utrecht Graduate School of Visual Art and Design) het initiatief om een reeks van onderzoeksactiviteiten te bundelen in een jaarlijkse manifestatie genaamd DARE. Inmiddels is DARE verworden tot een internationaal design symposium met inspirerende tentoonstellingen en lezingen, die van 29 augustus tot 12 september in Utrecht zullen plaatsvinden.

Vanaf 7 september richt het Amsterdamse Platform21, een centrum voor mode en design, zich op het fenomeen Ikea hacking: kort samengevat, het customizen en aanpassen van vertrouwde Ikea klassiekers door zowel professionele designers als amateurs. Het verrassende resultaat is tijdens 4 Weeks of FreeDesigndom te zien bij Platform21.

Dit is slechts een kleine greep uit het programma van 4 Weeks of FreeDesigndom. Het volledige programma vindt u hieronder en op www.freedesigndom.com.

HOOFDPROGRAMMA 4 WEEKS OF FREEDESIGNDOM

EXPERIMENTA DESIGN AMSTERDAM 18 SEPTEMBER - 2 NOVEMBER

Dit najaar vindt in Amsterdam voor het eerst Experimenta Design plaats. De designbiënnale wordt sinds 1999 in Lissabon gehouden, maar zal nu op diverse locaties in de Nederlandse hoofdstad plaatsvinden. Een belangrijk onderdeel van het programma is Urban Play, een project met een gezaghebbend overzicht van de nieuwe golf van 'street art' en de creatieve 'urban interventions' die steden overal ter wereld aan het veranderen zijn.

PICNIC 08 24-26 SEPTEMBER
PICNIC is het jaarlijkse internationale evenement dat zich richt op creativiteit en innovatie binnen de wereld van media, entertainment en technologie. Voor de derde editie van PICNIC zal het Amsterdamse Westergasfabriekterrein wederom een internationaal cross-media centrum worden met media, entertainment en technologie professionals vanuit de hele wereld.

UTRECHT MANIFEST 18-19 SEPTEMBER
Utrecht Manifest benadert de hedendaagse ontwikkelingen in design en architectuur vanuit een sociaal perspectief. Tijdens een speciale editie van Utrecht Manifest zullen o.a. de uit Venezuela afkomstige architecten Alfredo Brillembourg en Hubert Klumpner een lezing geven. Doel van Utrecht Manifest is te laten zien hoe er in heden en verleden in zowel architectuur als design is gezocht naar antwoorden op sociale en culturele vraagstukken rond innovatie, kwaliteit en duurzaamheid.

STREETLAB 10-13 SEPTEMBER
Na de eerste succesvolle editie van het Streetlab festival in de zomer van 2007, zet Streetlab - platform voor streetfashion en streetart - haar activiteiten voort. In september vindt er rondom Station Bijlmer ArenA een bijzondere editie van Streetlab plaats. Het evenement wordt een combinatie van exposities, modeshows, performances en muziek

RIETVELD PROGRAM UTRECHT SEPTEMBER 1-30
Een tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht toont collectiestukken van de meubelontwerper Gerrit Rietveld. Onderdeel van de tentoonstelling is een virtuele rondleiding door het Rietveld-Schröder huis. Dit huis is normaal alleen op afspraak te bezoeken, maar om deze unieke woning toegankelijk te maken voor een groter publiek heeft het Centraal Museum aan de Waag Society in Amsterdam gevraagd een virtuele rondleiding te ontwikkelen.

DARE (DUTCH ARTISTIC RESEARCH EVENT) 29 AUGUSTUS - 12 SEPTEMBER

In 2006 nam MaHKU (Master programs of the Utrecht Graduate School of Visual Art and Design) het initiatief om een reeks van onderzoeksactiviteiten te bundelen in een jaarlijkse manifestatie onder de naam Dutch Artistic Research Event (DARE). Inmiddels is DARE uitgegroeid tot een internationaal design symposium met inspirerende tentoonstellingen en lezingen. Het thema van dit jaar is 'Spatial Practice'. Fritz Haeg, Apolonija Sustercic, Staffan Schmidt en Mike Bode zijn enkele van de sprekers.

INSIDE DESIGN AMSTERDAM 11-14 SEPTEMBER
ELLE Wonen organiseert voor de vijfde keer Inside Design Amsterdam. Dit jaar strijkt het evenement neer in het Lloyd Hotel waar bekende ontwerpers als Jurgen Bey en Studio Job naast aanstormend talent 16 kamers zullen inrichten. Bezoekers kunnen zich daarbij ook verheugen op interieuradvies, een boek- en designshop, en gelegenheid om te lunchen of dineren. Uiteraard is er ook dit jaar weer een Inside Design route uitgestippeld door ELLE Wonen.

AMSTERDAM DESIGN FOUNDATION SEPTEMBER 10 - OKTOBER 12

Onder de naam "Amsterdam maakt werk van design" organiseert Stichting Amsterdam Design tijdens de hele maand van 4 weeks of FreeDesigndom een presentatie in o.a. 60 vitrines (met werk van o.a. Otazu, Jan Jansen en Droog Design), meerdere netwerkdagen en interactieve bijeenkomsten in de Openbare bibliotheek van Amsterdam. Gedurende 4 weeks of FreeDesigndom zal de OBA ook als informatiepunt fungeren voor Freedesigndom in Amsterdam

REDLIGHT DESIGN AMSTERDAM SEPTEMBER 19 - NOVEMBER 2

Het project Red Light Design Amsterdam (RLDA) biedt talentvolle designers tijdelijke woon/werkruimte aan op de Amsterdamse Wallen. Op deze manier krijgen designers de kans om hun creaties te ontwerpen en etaleren op een unieke plek in de stad, wat zorgt voor een tijdelijke, nieuwe, maar zeer dynamische invulling van de buurt.

REDLIGHT FASHION AMSTERDAM SEPTEMBER 11
Nederlands modetalent, waaronder Bas Kosters, Daryl van Wouw, Mada van Gaans, Jan Taminiau en Jeroen van Tuyl, geven het publiek een verassend kijkje achter de schermen middels de Redlight Fashion peepshow art installatie midden op de Amsterdamse Wallen. En voor wie aan 1 peepshow niet genoeg heeft, is er de CODE gallery store op Oudezijds Achterburgwal 121 waar alle Redlight Fashion Amsterdam labels gewoon te koop zijn.

PLATFORM21 = HACKING IKEA SEPTEMBER 7 - 28 SEPTEMBER

Het Amsterdams Platform21, een centrum voor mode en design, richt zich op het fenomeen Ikea hacking: kort samengevat, het customizen en aanpassen van vertrouwde Ikea klassiekers door zowel professionele designers als amateurs. Het verrassende resultaat is tijdens 4 Weeks of FreeDesigndom te zien bij Platform21.

WOONBEURS / VIA MILANO NEW DUTCH DESIGN 30 SEPTEMBER -5 OKTOBER

Jaarlijks komen bijna 90.000 bezoekers naar de Woonbeurs in Amsterdam om onder andere te zien hoe zes Nederlandse woonbladen hun inspirerende woonhuizen tot leven laten komen. Tijdens de Woonbeurs is er ook veel aandacht voor nieuw Nederlands design. Zo zal Via Milano-New Dutch Design ook dit jaar weer een hele reeks aan producten presenteren die eerder dit jaar de aandacht trokken in Milaan.

STEDELIJK MUSEUM: DE BOUWKEET 3-4-5 en 8 OKTOBER
Na de sluiting van het Post CS-gebouw, waar het Stedelijk Museum tot oktober 2008 een tijdelijk onderkomen heeft, gaat het museum op reis door de stad. Dit gebeurt in de vorm van een reizend object: 'De Bouwkeet on tour'. De Bouwkeet, ontworpen door vormgeversduo Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe, maakt het mogelijk dat bewoners van de stad kennis maken met beeldende kunst en vormgeving.

Meer informatie over 4 Weeks of FreeDesigndom vindt u op www.freedesigndom.com.

Noot voor de redacties:
(