Ingezonden persbericht


(persbericht en uitnodiging)

Bloemencorso Zundert in de lift

Het Zundertse corso, dit jaar op zondag 7 september, is in de groei. De belangstelling van media en publiek neemt toe. Omroep Brabant zendt het corso, evenals vorig jaar, live uit. Naar verwachting levert dat net zoals vorig jaar hoge kijkcijfers én een toename van het bezoekersaantal op. Ook binnen Zundert neemt de belangstelling toe: dit jaar sluit zich opnieuw een buurtschap aan, waarmee het totaal op twintig komt.

Veel andere evenementen en corso's hebben te kampen met dalende belangstelling van vrijwilligers. Zo stopte vorig jaar bijvoorbeeld het corso van Aalsmeer vanwege afnemende belanstelling van corsovrijwilligers. In Zundert gebeurt precies het omgekeerde: nieuwe buurtschappen sluiten zich aan. Twee jaar geleden haakte buurtschap De Lent aan, dit jaar doet buurtschap Rijsbergen voor het eerst mee met de corso-competitie en bovendien is er de allereerste deelname van de nieuwe buurtschap Schijf, dit jaar nog buiten mededinging. Het totaal aantal deelnemende buurtschappen (en dus wagens) komt daarmee op twintig.

Het opstarten van een nieuwe buurtschap is een monsterklus. Om een corsowagen te bouwen heb je een bouwtent nodig, steigermateriaal, veel gereedschap, een onderstel, een bloemenveld en vooral heel veel mensen. Hierdoor werd het lang voor onmogelijk gehouden dat er in Zundert ooit nog nieuwe buurtschappen bij zouden komen. Dat nu op termijn van vier jaar maar liefst drie nieuwe buurtschappen opstarten, bewijst dat er ook in Zundert wonderen gebeuren en dat het corso buitengewoon vitaal is.

Kijkcijferkanon

Vorig jaar besloot Omroep Brabant om in de aanloop naar het corso veel aandacht te besteden aan de Zundertse corsokoorts en het evenement live op tv uit te zenden. Tot ieders verbazing bleek het corso een kijkcijferkanon: 420.000 mensen bekeken de uitzending, goed voor een top-3 notering van de best bekeken uitzendingen van het jaar 2007. Omroep Brabant heeft daarop besloten om in ieder geval drie jaar lang het corso live uit te zenden. De uitzending is een co-productie van Omroep Brabant en ROStv Zundert.

Ook Zundert zelf werkt met promotiestunts hard aan de bekendheid van het fenomeen corso. Vorig jaar nog maakte de Zundertse corsogemeenschap op de Groenplaats in Antwerpen een zelfportret van Rubens op een dahliatableau van acht meter hoog en 40.000 dahlia's, bij wijze van corsopromotie. Door de media-aandacht voor dit soort acties weten steeds meer mensen met corso de weg naar Zundert te vinden.

Bloemenprobleem

De weersomstandigheden waren de afgelopen weken dusdanig dat de dahliavelden dreigden te vroeg op hun top te zijn. De pluk van de vele hectaren dahlia's begint donderdagochtend voor het corso. Zundert heeft echt alles nodig wat er op de velden staat, en importeert daarnaast nog een hoeveelheid dahlia's van andere corso's om op het benodigde totaal van 7.500.000 dahlia's uit te komen.

Zoals het er nu uitziet, lijkt er met corso geen ernstig probleem te ontstaan met de bloemen, maar alles is afhankelijk van het weer tijdens de laatste weken. Dit heeft ook invloed op de vele andere corso's in binnen- en buitenland die voor hun bloemen afhankelijk zijn van de Zundertse velden. De helft van alle dahliabossen in Nederland staat in Zundert.

'Manually Controlled Elephant' van buurtschap Stuivezand, de winnaar van vorig jaar (foto Niels Braspenning).

Themaloos

Het Zundertse corso kent nooit een thema, alleen bij hoge uitzondering is Vincent van Gogh (die immers in Zundert is geboren) thema van de stoet geweest. Ontwerpers van de corsowagens krijgen maximale vrijheid om hun ideeën gestalte te geven. Dat levert een bont scala aan ontwerpen op. De ontwerpen zijn voor iedereen openbaar; maquettes van de corsowagens worden al in juni, drie maanden voor het corso, tentoongesteld voor het publiek.

Dat levert drukke speculaties op onder de corsobouwers over wie er dit jaar gaat winnen. De winnaar van vorig jaar, buurtschap Stuivezand met Manually Controlled Elephant, behaalt in de polls van het corsotijdschrift Corsief een negende plaats. De polls wijzen buurtschap Kapelleke met het ontwerp 'Flamin-GO!!!' aan als winnaar. Kapelleke werd vorig jaar zeventiende en heeft als een van de weinige buurtschappen het corso nooit eerder gewonnen.

De winnaar is echter pas bekend als de omroepers op de Markt de magische woorden 'U mag stoppen' uitspreken. Dan ontladen zich alle corso-emoties in één vreugde-uitbarsting: de beroemde Zundertse jubel en het hoogtepunt van het corsojaar.

----------
Uitnodiging

Corso in woorden uitleggen is haast ondoenlijk. Het is iets wat je vooral moet ervaren. Vandaar dat we u van harte willen uitnodigen om het zelf te komen beleven.

Op vertoon van perskaart heeft u vrij toegang tot Zundert. Meld u zich echter even aan, dan zorgen wij voor toezending van 'De Zonnewijzer' (het programmaboekje) en tribunekaarten indien gewenst.

Het échte geheim van Zundert speelt zich niet af op de eerste zondag van september, maar in de maanden ervoor in de bouwtenten en op de bloemenvelden. Ook hier bent u van harte uitgenodigd om te komen kijken hoe het Zundertse wonder zich voltrekt. Neem graag even contact op en wij zorgen voor een goede ontvangst en rondleiding.

Aanmelden bij voorkeur per e-mail aan paul@bloemencorsozundert.nl.

----------
Bloemencorso Zundert is 's werelds grootste corso en wordt gedragen door louter vrijwilligers, bij elkaar duizenden Zundertenaren. Het vindt plaats op de eerste zondag van september.

Bezoek de websites
www.bloemencorsozundert.nl/
www.corsokoorts.nl/

----------
Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht