Gemeente Nuenen


Zilveren erepenning voor Frans Lammerts

Op zaterdag 6 september 2008 om 16.30 uur werd tijdens de afscheidsreceptie van Frans Lammerts, scheidend dirigent van Jongerenkoor Jocanto, in de aula van het PCN aan de Sportlaan 8 te Nuenen, door burgemeester mr. W.R. Ligtvoet aan hem, bij bevordering een zilveren erepenning van de gemeente Nuenen, Gerwen en Nederwetten uitgereikt.

Frans Lammerts, in het dagelijks leven docent HBO-V bij Fontys, wonende Zonnedauwhof 4 te Nuenen is vanaf 1979 tot 2008 bijna 30 jaar de zeer verdienstelijke dirigent geweest van Jongerenkoor Jocanto. Bij zijn aantreden in 1979 trof hij een braaf kerkkoor aan dat onder zijn leiding en zijn arrangementen is uitgegroeid tot een actieve zangclub met een divers repertoire en een eigen combo. In de afgelopen 30 jaar heeft Frans Lammerts duidelijk zijn stempel gedrukt op het koor. Minstens de helft van het repertoire heeft hij geschreven en tegenwoordig is het koor overal voor te porren. Het koor gaat naar het buitenland, zingt niet-kerkelijke liedjes maar met gemak ook een Latijnse mis.

Het jongerenkoor heeft een groot natuurlijk verloop vanwege de leeftijdscategorie (14 tot 35 jaar). Als in hetzelfde seizoen een aantal sterke stemmen ermee ophielden moest Frans Lammerts weer opnieuw beginnen met opbouwen. Hij bleef de club enthousiasmeren en zorgde mede voor het voortbestaan van Jocanto, want iedereen is welkom bij Jocanto.

Frans Lammerts was ook betrokken bij musicalgroep Kapsones.

Frans Lammerts heeft bij zijn 20-jarig dirigentschapjubileum in 1999 al een bronzen erepenning mogen ontvangen vanwege zijn verdiensten. Bij zijn afscheid als dirigent van Jongerenkoor Jocanto wil het gemeentebestuur aan Frans Lammerts, uit naam van de Nuenense bevolking, bij bevordering, zijn waardering en erkentelijkheid uitdrukken in zilver.