Politie Gelderland-Midden

Regionaal

---

Zeer grote brand in Huissen verwoest 3 bedrijven
Publicatiedatum: 7-9-2008 17:53:44

NB Dit is een persbericht van de brandweer.

Huissen - Sinds zondagochtend rond 11 uur s'ochtends zijn alle hulpdiensten zeer druk geweest met het bestrijden van een zeer grote brand die woedde bij 3 bedrijven op de Veilingweg in Huissen. Met groot materiaal is de brandweer de hele dag bezig geweest om de brand niet te laten uitbreiden naar andere panden en uiteindelijk te blussen. Pas om 14.05 uur in de middag kon het sein brandmeester gegeven worden. De brandweer is nog lange tijd bezig met nablussen. Er is niemand gewond geraakt.

Rond 10.47 uur kwam de melding van een brand binnen bij de Regionale Alarmcentrale. Toen het eerste brandweervoertuig ter plaatse was, is er gelijk opgeschaald naar middelbrand en uiteindelijk naar zeer grote brand.
De brand, die is begonnen in een bedrijf wat kunststof verwerkt, bleek bij aankomst van de eerste brandweermensen al zeer groot te zijn en overgeslagen naar twee ernaast gelegen bedrijven. Een daarvan was een drukkerij die ook promotiematerialen maakt. De ander een producent van zonweringen. In dit laatste pand was ook een woning aanwezig, de bewoners hebben op tijd de woning verlaten.
De brandweer die uiteindelijk met in totaal 14 voertuigen en ca 100 mensen uit de hele regio ter plaatse was, heeft alles op alles gezet om uitbreiding naar de naastgelegen panden te voorkomen. De brand is door een zeer adequate inzet van de brandweer, uiteindelijk beperkt gebleven tot deze drie bedrijven.

Doordat de brand is ontstaan in een bedrijf wat kunststof verwerkt, was de rookontwikkeling enorm.
De brandweer is daarop direct gestart met het meten van de aanwezigheid van gevaarlijke stoffen. Uit die metingen, die in de omgeving van de brand en de rook zijn verricht, bleek uiteindelijk dat er, naast rook en roet, geen andere schadelijke stoffen door de brand zijn vrijgekomen.
Vanwege de enorme rookontwikkeling is wel aangeraden om, zodra de rook zichtbaar of te ruiken was, ramen en deuren te sluiten en binnen te blijven.
Tevens wordt geadviseerd om gewassen waar roetdeeltjes op zichtbaar zijn, uit voorzorg niet te consumeren.

De brandweer zal nog lange tijd bezig zijn met het nablussen van de brand.
De politie zal onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.