Jeroen Bleekemolen krijgt als Supercup kampioen felicitaties premier Balkenende

Sebastiaan Bleekemolen 17de, Michael Bleekemolen 21ste, Tim Buijs valt uit

Spa-Francorchamps/Zandvoort, 7 september 2008 - Jeroen Bleekemolen is dit weekend op gepaste wijze kampioen geworden in de Porsche Supercup. Met zijn derde plaats tijdens de race op het Belgische circuit van Spa-Francorchamps, boekte de Aerdenhouter zijn 9de podiumplaats in 11 wedstrijden tijd. Met het veroveren van de titel in de snelste en meest prestigieuze merkencup ter wereld heeft Jeroen Bleekemolen een zeer fraaie prestatie geleverd. Hij kreeg in Spa de felicitaties van premier Jan Peter Balkenende. Jeroens broer Sebastiaan werd in Spa 17de, zijn vader Michael 21ste en Team Bleekemolen-rijder Tim Buijs viel uit.

Het was dit seizoen niet de vraag óf Jeroen Bleekemolen kampioen zou worden, maar wanneer. De Aerdenhouter was verreweg de meest constante rijder in een zeer competitief veld. Elk raceweekend streed hij mee om de winst, iets dat zeer weinig voorkomt in een internationaal aansprekende klasse als de Porsche Supercup.

Opvallend
Het opvallende was dat Jeroen Bleekemolen op Spa-Francorchamps niet tijdens de wedstrijd maar al bij de kwalificatie op zaterdag de titel veiligstelde. Omdat Jeroens enige overgebleven concurrent Damien Faulkner de pole-position en de daarbij behorende twee bonuspunten miste, was 'De Bleek' door niemand meer in te halen.

Race
Tijdens de wedstrijd op zondag pakte de als tweede gestarte Jeroen Bleekemolen al snel de kop over van René Rast. ,,In de eerste chicane ging ik echter rechtdoor, waardoor ik de splitter van mijn Porsche verloor. Daardoor kreeg ik last van onderstuur en was mijn auto niet meer optimaal'', aldus Jeroen na afloop. ,,Ik had het geluk dat het later in de race begon te regenen, waardoor het nadeel van de splitter niet zo groot meer was. Dat ik nog derde werd was vandaag het maximaal haalbare met de wagen. Met mijn negende podium dit seizoen heb ik mijn kampioenschap op mooie wijze bekroond. Ik sta nu 60 punten voor op de nummer twee. Dat is nog nooit gebeurd in een altijd spannend kampioenschap als de Porsche Supercup.''

Sebastiaan Bleekemolen
Sebastiaan Bleekemolen was niet tevreden over zijn raceweekend. ,,Het ging niet zo goed'', stelde de Haarlemmer. ,,Ik had een beetje pech tijdens de kwalificatie omdat ik tijdens veel rondjes verkeer tegenkwam waardoor ik geen optimale tijd kon neerzetten. Daardoor moest ik als 21ste van start gaan'', stelde Sebastiaan Bleekemolen. ,,De race startte onder droge omstandigheden. Vanaf het moment dat het begon te spetteren, werd het heel glad. Ik vind het in een racewagen niet snel griezelig, maar vandaag gebeurde dat wel degelijk. Ik zag op het rechte eind twee wagens zo de muur invliegen, waarna ik bij het opkomen van Eau Rouge de vlak voor mij racende ploegmaat Tim Buijs de bandenstapels in zag gaan. In het vervolg heb ik het redelijk rustig aangedaan. Want om op plek 17 te gaan pushen terwijl het zo gevaarlijk is, dat vond ik het niet waard. Ik kijk nu wel uit naar de laatste race van het seizoen, komende zondag op Monza. Op dat circuit hebben we dit jaar al een dag getest en dat ging prima. Daar wil ik het Porsche Supercup-jaar graag goed afsluiten'', aldus Sebastiaan, die voor zijn Porsche Supercup-optreden toch nog beloond werd met twee kampioenschapspunten.

Michael Bleekemolen
Michael Bleekemolen (Aerdenhout) startte vanaf plek 30 en reed zichzelf naar voren en een uiteindelijke 21ste positie. De racevader van Jeroen en Sebastiaan had het tijdens de openingsfase van de race naar zijn zin. ,,Ik kon aanvankelijk goed meekomen met een treintje van ongeveer tien rijders'', vertelde hij na afloop. ,,Vanaf het moment dat het begon te regenen moest ik een aantal keer uitwijken voor spinnende wagens en heb ik niet meer maximaal gepusht. Al met al was het wel een leuke race om te rijden.''

Tim Buijs
Tim Buijs (Nijmegen) kende een wisselvallig weekend. Tijdens de vrije training op vrijdag kwam hij in de regen tot plek 16, om een dag later bij de kwalificatie onder droge omstandigheden pas de 28ste tijd te klokken. ,,Dat kwam omdat ik hier op Spa nog nooit op een droge baan had gereden, dus ik moest daar echt even aan wennen'', vertelde Tim na afloop. ,,Zondag ging het super. Ik ging in no-time naar voren. Ik heb zelfs even de snelste ronde op mijn naam gehad. Ik had op een gegeven moment 12 plaatsen goed gemaakt en lag op plek 16 toen het misging. Ik maakte bij het opkomen van Eau Rouge een minuscuul foutje waardoor ik licht een kerbstone raakte en vervolgens de bandenstapels inging. Daarbij raakte mijn koeler kapot en was het helaas einde race. Maar al met al heb ik een superrace gereden en met name heerlijk gestoeid met Marco Holzer. Ik heb dan ook veel zin in volgende week om het seizoen in Monza op goede wijze af te sluiten. Ik wil daar graag mijn beste Porsche-resultaat van het jaar neerzetten.''

Jeroen Bleekemolen test komende week A1GP-wagen
Het zijn overigens drukke tijden voor Jeroen Bleekemolen. De kersverse Porsche Supercup-kampioen gaat aanstaande dinsdag en donderdag testen op het Engelse circuit van Donington Park voor het A1GP-team van Nederland. Jeroen was de afgelopen twee jaar de hoofdrijder van de renstal van seatholder Jan Lammers. ,,Dat ik nu ga testen geeft aan dat het de bedoeling is dat ik ook komend seizoen ga racen in de A1GP'', vertelt Jeroen. ,,Jan en ik willen beiden met elkaar door. Hoe het er precies gaat uitzien en of ik alle races ga rijden, is nog niet bekend. We zijn nog met een paar dingen bezig. Eerst ga ik komende week testen met de nieuwe wagen.'' Op 3, 4 en 5 oktober gaat het nieuwe A1GP-seizoen van start op Circuit Park Zandvoort.

Renault Clio Cup

Op Circuit Park Zandvoort reed de Renault Clio Cup een dubbele race. De meeste aandacht ging ook daar uit naar Jeroen Bleekemolen, die als kersverse kampioen in de Porsche Supercup snel vanuit Spa-Francorchamps naar Circuit Park Zandvoort reed om een gastrace rijden. Jeroen startte samen met zijn broer Sebastiaan in de tweede race zonder trainingstijd achteraan, vanaf de 21ste en 22ste startplek. De twee vlogen door het veld naar voren op het kletsnatte en spekgladde circuit. Jeroen kwam uiteindelijk als vierde over de finish, twee plekken voor Sebastiaan. "Ik heb veel lol gehad", aldus de nieuwe Supercup-kampioen. "Ik reed in de afgelopen week voor de eerste keer met dit type Clio, dat was op een droge baan. Nu heb ik in de race mijn eerste ronden onder natte omstandigheden gereden. Het was een erg leuke race." Sebastiaan leek aanvankelijk voor Jeroen te eindigen. "Ik kreeg echter een tik op mijn achterwiel, daarna was de balans van mijn auto niet optimaal. Bij het aanremmen voor de Tarzanbocht ging ik daardoor dwars, waarna Jeroen mij kon passeren."

Piet de Gier (Soest) eindigde als derde in de Olympia Cup. "Ik was sneller dan klassementsaanvoerder Peter Bergervoet, die voor mij reed, maar ik wilde niet teveel risico's nemen op de gladde baan. Dit is een mooi resultaat."

In de eerste race mocht René Steenmetz (Breda) vanaf pole position vertrekken. Zijn race verliep dramatisch. "In de tweede ronde kreeg ik een tik, waarna ik in de grindbak belandde. Later werd ik nog een keer zo hard geraakt dat mijn auto niet op tijd voor de tweede race gerepareerd kon worden. Mijn kans op de titel in de Olympia Cup is verkeken."

Martin de Kleijn (Bosch en Duin) reed een nette inhaalrace, die hem vanaf de twaalfde startplek de zevende plaats opleverde. Gastrijder Nick Bleekemolen (Amsterdam), die Melvin de Groot eenmalig verving, klom op van de zeventiende startplek naar de twaalfde plaats. Piet de Gier eindigde met een vierde plaats net buiten het podium van de Olympia Cup.

Uitslagen:

Porsche Supercup, Spa-Francorchamps (7 september 2007):
1.Sean Edwards (GBR) 11 ronden, 2. Jaap van Lagen (Ned) op 1,833 seconde, 3. Jeroen Bleekemolen op 5,632 seconden, 4. Norbert Siedler (Oos) op 7,070, 5. Patrick Huisman (Ned) op 7,627, 17. Sebastiaan Bleekemolen (Team Bleekemolen) op 23,433, 21. Michael Bleekemolen op 48,030. Uitgevallen: Tim Buijs (Team Bleekemolen).

Stand na 11 van 12 races:

1. Jeroen Bleekemolen 176 punten, Kampioen,


2. Damien Faulkner 116, 3. Chris Mamerow (Dui) 98, 14. Sebastiaan Bleekemolen 44, 24. Tim Buijs 11.

Renault Clio Cup:
Uitslag race 1: 1. Paul Vahstal, 20 ronden in 45:01.500; 2. Pim van Riet, op 2,151 seconden; 3. Addie van de Ven, op 14,675; 7. Martin de Kleijn (Bosch en Duin), op 32,812; 10. Piet de Gier (Soest), op 1:15,229;


12. Nick Bleekemolen (Amsterdam), op 1:39,720. Olympia Cup:


4. Piet de Gier; 5. Nick Bleekemolen; 6. Dennis de Borst (Krommenie).

Race 2:


1. Pim van Riet, 12 ronden in 26:35.472; 2. Addie van de Ven, op 1,998 seconden; 3. Paul Vahstal, op 2,743; 4. Jeroen Bleekemolen, op 13,535; 6. Sebastiaan Bleekemolen, op 15,558; 13. Martin de Kleijn, op 30,102. Olympia Cup: 3. Piet de Gier; 5. Nick Bleekemolen;


7. Dennis de Borst.

Stand na 12 races:


1. Pim van Riet 183; 8. Melvin de Groot 80; 11. Michael Bleekemolen 64; 13. Martin de Kleijn 55; 14. Sebastiaan Bleekemolen 51,


15. René Steenmetz 41.

Olympia Cup:


1. Peter Bergervoet 87; 2. René Steenmetz 60; 6. Dennis de Borst 19; 9. Piet de Gier 14; 12. Nick Bleekemolen 6.


---