Ingezonden persbericht

HO-PIN TUNG HOUDT HOOFD KOEL OP

VERRADERLIJK SPA-FRANCORCHAMPS

Een 16e en een 10e plaats in de twee GP2-races van dit weekend op het circuit van Spa- Francorchamps waren de teleurstellende resultaten van de Nederlands-Chinese coureur Ho-Pin Tung. De hoofdrace op zaterdag gaf uitzicht op een veel beter resultaat dan de 16e plaats op de finish. Het Trident-team haalde Ho-Pin veel te laat binnen voor slicks, terwijl de baan snel aan te opdrogen was. 'De jongens op slicks vlogen me voorbij, ik verloor 11 seconden per ronde,' aldus de boze coureur. In race 2, op zondag, leverde hij goede gevechten, won hij plaatsen en verloor er wat. ' Een jojo-race', noemde Ho-Pin Tung de sprintrace die hem de 10e plaats opleverde.

De kwalificatie had plaats onder moessonachtige omstandigheden. In allerijl moest de auto klaar gemaakt worden voor een natte kwalificatie. 'Al snel was er een code rood-situatie en tijdens de rest van de kwalificatie waren er in elke ronde gele vlaggen; dit zijn geen omstandigheden om je sectortijden eens goed bij elkaar te brengen, 'aldus Ho-Pin. De hoofdrace op zaterdag ging van start achter de safety car. Aan het einde van de eerste ronde had Ho-Pin al zes plaatsen goed gemaakt en hij was goed onderweg, tot dat de baan begon op te drogen. 'Laten we het er maar op houden dat het een strategische fout was dat ik zo laat naar binnen kon, 'aldus Ho-Pin na de race. De race op zondagochtend was ook chaotisch vanwege het weer. De Chinees maakte een zeldzame slechte start, maar wist al snel het verloren terrein goed te maken. Een elfde plek was zijn beloning.

Ho-Pin Tung genoot van de zichtbaar genietende Minister-President Jan-Peter Balkenende van zijn tweede vaderland. 'Het is leuk dat een zo prominente Nederlander met interesse en plezier de Nederlanders hier een hart onder de riem komt steken.'