"Help helpt als..."

In Accra, Ghana discussiëren deze week meer dan 800 partijen over het effectief inzetten van ontwikkelingsgeld. Oxfam International maakt zich hard voor meer doelgerichte, verantwoordelijke en transparante hulp.

"Deze top is een unieke gelegenheid om de hulp aan armen te verbeteren", zegt Robert Fox van Oxfam International aan de vooravond van de bijeenkomst in Accra. "Het is dringend noodzakelijk dat de relatie tussen geldgevende en geldontvangende landen verandert. Deze top kan het verschil maken."

Fox onderstreept zijn woorden met een onderzoek van OECD, de organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling. Daaruit blijkt dat er sinds de vorige bijeenkomst over ontwikkelingshulp in Parijs, weinig voortuitgang is geboekt: de geldgevende landen houden zich niet aan beloften en de hulp is vaak niet doelgericht of te onvoorspelbaar en arriveert te laat of helemaal niet.

Doelgerichte hulp
Oxfam pleit onder meer voor meer doelgerichte hulp. Fox: "In 2007 ging er slechts 10 miljard dollar van de beloofde 45 miljard dollar naar regeringsprogramma's. De rest ging vooral naar projecten. Daardoor kan er onvoldoende worden ingespeeld op de behoefte aan onderwijs, gezondheidszorg, water, electriciteit en transport."

Verder vindt Oxfam dat hulp voorspelbaar moet zijn. Fox: "Denk aan Zambia. Dat ontving in 2007 eenderde - 300 miljoen dollar - minder dan was beloofd. Landen zouden zoveel geld moeten krijgen dat ze drie tot vijf jaar vooruit kunnen. Alleen op die manier is er lange termijn beleid mogelijk."
Ook hoopt Oxfam op meer openheid en betrokkenheid van de geldgevende landen richting regeringen en ontwikkelingsorganisaties in de partnerlanden.

Stem armen laten horen
Fox is niet optimistisch over een goede afloop van de top in Accra. Daarvoor liggen de standpunten van verschillende partijen nog teveel uit elkaar. Fox "Wij willen vooral de stem van de armen laten horen en duidelijk maken dat het bij ieder besluit gaat om het leven van mensen."