Gemeente Heerlen

De vervoering van Cultura Nova 2008

Vrijdag 29 augustus t/m zondag 7 september 2008

De achttiende editie van zomerfestival Cultura Nova zit er op. Het festival heeft 10 succesvolle festivaldagen gedraaid en kende veel hoogtepunten onder andere de voorstellingen van La Fura dels Baus, Plasticiens Volants en Théâtre de la Mezzanine. Tien dagen lang stond Heerlen en omgeving bol van bijzonder theater, muziek, dans, beeldende kunst en film in een gevarieerd en letterlijk en figuurlijk grensoverschrijdend programma met veel kwalitatieve en spraakmakende voorstellingen. De in totaal ruim 140 activiteiten hebben in totaal tussen de 35.000 en 38.000 bezoekers getrokken. De festivalleiding kijkt terug op een geslaagd festival.

Geslaagde opening
De start van het festival was meteen bijzonder spectaculair met de voorstelling L'Etranger van Plasticiens Volants en Os Gemeos. Ruim 10.000 mensen zijn op de been gekomen om de openingsvoorstelling te zien en raakten in vervoering door de belevenissen van de enorme ballonfiguur - L'Etranger - naar een ontwerp van Os Gemeos en gelijk aan hun blijvende muurschildering die te zien is op het Schelmenhofje in Heerlen. Daarna was het de beurt aan onder meer La Fura dels Baus, Théâtre de la Mezzanine, Grupo Puja!, Scapino Ballet Rotterdam, Danshuis Station Zuid, MIJN/KOEL, jeugdtheater Studio ORKA samen met de KOPERGIETERY, VLUCHT van Vincent de Rooij en het Huis voor de Kunsten Limburg met een dansprogramma Van Limburgse Bodem. Daarnaast was er de expositie TATTOO in Kunstencentrum Signe, TechNORm XL van poppodium NIEUWE NOR, de openluchtexpositie Verenigd Heerlen van het 5eKwartier en diverse muziekoptredens.

Cultura Nova de grens over
In samenwerking met EuRegionale 2008 presenteerde Cultura Nova in 2008 voor het eerst als onderdeel van het gehele programma voorstellingen in Herzogenrath, Alsdorf en Baesweiler. De EuRegionale 2008 heeft als taak projecten op te zetten die bijdragen aan structurele ontwikkelingen in de drielandenregio. De projecten worden gekenmerkt door het feit dat zij allemaal een regionale betekenis hebben, die over de grenzen heen reikt. Uiteindelijk moet de EuRegionale 2008 met deze projecten fundamenten leggen en voorzetting daarvan in de toekomst bevorderen. Tijdens het festival danste Scapino Ballet Rotterdam met een speciaal voor het festival samengesteld programma ISOLISTI VIRTUOSI in Burg Rode in Herzogenrath, betoverde Grupo Puja! met K@osmos Baesweiler en waren de voorstellingen Nous Sommes tous des Papous van Théâtre de la Mezzanine en het multimedia project van Tom America, Hans-Werner Kroesinger en Rob Moonen MIJN/KOEL te zien in Alsdorf. Een succesvol begin van een 'grenzeloze' samenwerking.

Grupo Puja! boekte succes aan beide kanten van de grens
De gedeeltelijk uit Spanje en gedeeltelijk uit Argentinië afkomstige Grupo Puja! was tijdens Cultura Nova 2008 met maar liefst twee voorstellingen te gast: een reprise van K@osmos - te zien in het Duitse Baesweiler - en de allernieuwste spektakelvoorstelling Do-Do Land dat het Pancratiusplein in Heerlen wist te vervoeren. In Baesweiler maakten ruim 2500 mensen kennis met Grupo Puja!. Vanwege de regen begon de voorstelling daar bijna een half uur later dan gepland, maar het publiek bleef geduldig wachten totdat het droog was en Grupo Puja! het luchtruim in kon voor haar acrobatische poëtische voorstelling. Zaterdagavond wist dit Spaans Argentijnse gezelschap wederom vele duizenden bezoekers in het centrum van Heerlen te betoveren met de première van de feeërieke voorstelling Do-Do Land.

De organisatie verheugd zich op de 19e editie volgend jaar met wederom tevreden bezoekers, gezelschappen, energie en prachtige momenten!

Cultura Nova 2008 werd mede mogelijk gemaakt door:
Gemeente Heerlen, Provincie Limburg, EuRegionale 2008, Parkstad Limburg Theaters, Nederlands Fonds voor Podiumkunsten +, Actieprogramma Cultuurbereik Parkstad Limburg, Gemeente Onderbanken, Gemeente Alsdorf, Gemeente Baesweiler, Gemeente Herzogenrath, Huis voor de Kunsten Limburg, Essent, Woonpunt, Brand Bier en Wolting & Versteegh.

Cultura Nova 2009 vindt plaats van vrijdag 28 augustus t/m zondag 6 september.
www.culturanova.nl

///////////////////////////////////