Ingezonden persbericht


Persbericht

Nieuwe beroepsopleiding voor bedrijfsartsen in september Kennis is meer dan voorheen verbonden met 'het doen'

Amsterdam, 8 april 2008 - Op 8 september start de NSPOH met de eerstvolgende competentiegerichte opleiding voor bedrijfsartsen, in Amsterdam. Het eerste semester, de oriëntatie op het gehele werkveld van de bedrijfsarts, is ook als losse module te volgen en blijft drie jaar geldig. Voor de arts én de werkgever biedt dit het voordeel dat zij hierna kunnen besluiten wel of niet door te gaan met de gehele opleiding. Contactpersoon is Maria Pol, coördinator beroepsopleiding Occupational Health, telefoon 020-5664949, e-mail m.pol@nspoh.nl. Zie ook www.nspoh.nl.

In het vernieuwde onderwijs gaat het nog steeds om kennis, vaardigheid en attitude. De bedrijfsartsen-in-opleiding (aios) worden alleen veel directer dan voorheen betrokken bij het handelen in de praktijk. Kennis dient onder meer om het eigen handelen te kunnen verantwoorden. Verder krijgt de aios een grotere verantwoordelijkheid voor het eigen leerproces. Toetsing en feedback krijgen veel meer dan voorheen een plaats in de opleiding.

Leren op de werkplek, werken aan 'echte' opdrachten, projecten en stages worden veel belangrijker. Daar hoort ook bij, dat de praktijkopleider een centralere rol krijgt bij het coachen en beoordelen van de aios. De NSPOH helpt praktijkopleiders daarbij met trainingen en reikt nieuwe instrumenten aan, voor bijvoorbeeld de toetsing. Verder worden er ook meer eisen gesteld aan de organisatie waar de aios werkt; die moet het leren in de praktijk zo goed mogelijk faciliteren. Nieuw in de opleiding is dat deelnemers zelf kunnen kiezen hoe en in welke volgorde (praktijk)opdrachten worden uitgevoerd.

De NSPOH gebruikt een mix aan toetsinstrumenten, opdrachten en een portfolio waarmee de deelnemer de kwaliteit van zijn functioneren voor zichzelf en anderen kan bewijzen. Daarnaast zijn er diverse partijen die feedback geven. De eindbeoordeling vindt plaats op basis van het portfolio. De opleiding duurt 4 jaar bij een fulltime dienstverband.

Einde persbericht


Ingezonden persbericht