Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

PERSBERICHT

Nominaties nationale Alfabetiseringsprijzen bekend

Tijdens de Internationale Dag van Alfabetisering op 8 september reikt staatssecretaris Marja van Bijsterveldt van Onderwijs de nationale Alfabetiseringsprijzen uit in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. In totaal dingen 36 projecten in vijf categorieën mee naar de nationale Alfabetiseringsprijzen. Projecten die op originele en waardevolle wijze bijdragen aan het terugdringen van laaggeletterdheid komen voor de prijs in aanmerking.

Het aantal inzendingen voor de Nationale Alfabetiseringsprijzen is dit jaar hoog. Er kwamen met name veel inzendingen binnen in de categorieën lezen en schrijven in de volwasseneneducatie, werving en aanpak, taboedoorbreking en leesbevordering. De veldjury heeft uit alle aanmeldingen een selectie van de tien beste projecten gemaakt.
* Aanvalsplan Laaggeletterdheid - SAB CATERING B.V.
* De Delftse Boekenbende - Stichting De Delftse Boekenbende
* Leeskr8! G4 bibliotheken

* Leesprogramma Kijken en Kiezen Plus Loco Tender
* Lezen en schrijven voor thuis en daklozen Albeda College
* Makkelijk Lezen Plein Stadsbibliotheek Haarlem
* Taal doe je samen - PCM Uitgevers

* Voorlezen in het VMBO - Kinderboekenweb

* Weer Leren Loket Veldhoven Stercollege, ROC Eindhoven
* Zelf kunnen Kenniscentrum alfabetisering Nederlandssprekenden (ROC Amsterdam) Uit deze tien projecten heeft de vakjury vijf prijswinnaars geselecteerd. De winnende projecten zijn mooie voorbeelden van de brede aanpak die op het gebied van laaggeletterdheid mogelijk is. De prijzen worden voor de vijfde keer uitgereikt en zijn sinds drie jaar onderdeel van het landelijk Aanvalsplan Laaggeletterdheid Van A tot Z betrokken van het ministerie van OCW.

drs M.T. van Tartwijk
Woordvoerder Staatssecretaris Van Bijsterveldt
Directie Communicatie
T: 070 412 3018
M: 06 29568798
I: www.minocw.nl

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag.