Week van de Alfabetisering: 8 - 13 september 2008

15/07/2008 16:15

Stichting Lezen & Schrijven

Geletterdheid raakt ons allemaal

Den Haag, 15 juli 2008

Voor de vierde keer op rij, wordt ook dit jaar weer de Week van de Alfabetisering georganiseerd. De Week vindt plaats van maandag 8 september tot en met zaterdag 13 september. Maandag 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag: In 1966 riep UNESCO deze dag uit tot Internationale dag van de Alfabetisering. Het doel van UNESCO: wereldwijde aandacht voor het belang van taal, lezen en schrijven.

In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat wil zeggen dat zij zoveel moeite hebben met lezen en schrijven, dat zij hiervan in het dagelijks leven, thuis, op school en op het werk hinder ondervinden. Van deze 1,5 miljoen zijn 1 miljoen mensen geboren en opgegroeid in Nederland en 500.000 hebben een niet-Nederlandse achtergrond.

In de Week van de Alfabetisering staat het thema 'Geletterdheid raakt ons allemaal' centraal. Dit thema komt onder andere tot uitdrukking door de veelheid van, en verscheidenheid aan organisaties die in de Week activiteiten gaan organiseren. Van bedrijven tot gemeenten, van scholen tot maatschappelijke organisaties. Vanaf 21 juli is de website www.weekvandealfabetisering.nl online. Op deze website vindt u alle informatie terug over de Week met een actueel overzicht van alle activiteiten en het volledige programma.