Rijksuniversiteit Groningen

The inflammatory response in COPD, in mice and men

Datum: 08 september 2008

Promotie: mw. C.A. Brandsma, 14,45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The inflammatory response in COPD, in mice and men

Promotor(s): prof.dr. H.A.M. Kerstjens, prof.dr. W. Timens, mw. prof.dr. D.S. Postma

Faculteit: Medische Wetenschappen

Stap dichterbij de ontrafeling van de afweerreactie in COPD

In Nederland lijden niet minder dan 310.000 mensen aan COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease). Dit is een chronische longziekte die leidt tot kortademigheid bij inspanning, het ophoesten van slijm en soms een piepende ademhaling. Roken speelt de belangrijkste rol in de ontwikkeling van de ziekte, maar ook erfelijke eigenschappen en omgevingsfactoren spelen een rol. Onderzoek van UMCG-promovendus Corry-Anke Brandsma levert nieuwe inzichten op in de ontstaansmechanismen van de aandoening.

Uit het onderzoek blijkt dat roken en/of blootstelling aan luchtverontreiniging eerst een aspecifieke immuunreactie teweegbrengt in de long: het aangeboren deel van het immuunsysteem komt in actie. Naarmate de ontstekingsreactie langer duurt, ontstaat er ook een specifieke immuunrespons. Daarbij komen met name de antilichaam producerende B-cellen "in actie". Het is nog onduidelijk waartegen deze specifieke immuunresponse precies gericht is. Mogelijk zijn regulerende T-cellen van belang om deze response te remmen.

Bij COPD-patiënten blijkt het specifieke immuunsysteem verstoord: het aantal B-cellen in bloed is verlaagd, terwijl het aantal regulerende T cellen verhoogd is. Deze verstoring in het specifieke immuunsysteem draagt mogelijk bij aan de ontwikkeling en/of de verergering van de chronische ontstekingsreactie in COPD, zo veronderstelt Brandsma. Daarmee biedt haar studie aanknopingspunten voor nader onderzoek, en biedt het perspectief voor toekomstige behandelmethoden.

Corry-Anke Brandsma (Leeuwarden, 1980) studeerde Biologie te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek op de afdelingen Longziekten en Pathologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen, binnen het Groningen Research Institute for Asthma and COPD (GRIAC) binnen de onderzoeksschool GUIDE. Het onderzoek werd mede gefinancierd door een Spinoza-premie aan prof. D.S. Postma, een van haar promotoren en door de Jan Kornelis de Cock Stichting. Brandsma blijft ook na haar promotie als onderzoeker verbonden aan de afdelingen Pathologie en Longziekten van het UMCG. De titel van haar proefschrift luidt: `The inflammatory response in COPD, in mice and men'.