Gemeente Schiedam


Augustus

Stadserf-bijeenkomst over parkeren in Schiedam

27 augustus 2008

Tijdens de eerstvolgende bijeenkomst onder de noemer Stadserf zal het onderwerp parkeren in Schiedam centraal staan. De gemeenteraad trekt op 8 september een hele avond uit om aan de hand van het concept parkeerbeleidsplan met belangstellenden en belanghebbenden van gedachte te wisselen over dit onderwerp.

In veel wijken is de parkeerruimte beperkt, terwijl het aantal autos nog steeds toeneemt. De gemeente Schiedam is daarom de afgelopen tijd druk bezig geweest met het opstellen van het (concept) parkeerbeleidsplan voor de komende vijf jaar.

Op verschillende manieren is onderzoek gedaan naar parkeerproblemen én oplossingen. Daarbij is veelvuldig de mening van de Schiedammer gevraagd, onder andere door het instellen van zogenaamde klankbordgroepen. In het (concept) parkeerbeleidsplan is opgenomen welke vraagstukken er leven en welke oplossingen mogelijk zijn.

Nu mag nog één keer iedereen meepraten over het plan: het gaat zoals dat heet de inspraak in. Het plan dat er nu ligt is een voorstel. Alle bewoners en belanghebbenden uit Schiedam kunnen een reactie geven op het voorgestelde beleid. Aan de hand van deze reacties kan het parkeerbeleidsplan nog worden aangevuld of aangepast. Daarna wordt het plan door het college van burgemeester en wethouders ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

Wie wil meepraten over het (concept) parkeerbeleidsplan is welkom tijdens Het Stadserf van maandag 8 september, dat gehouden wordt in de Aleidazaal van het Stadskantoor. De aanvang is 20.00 uur. Daarnaast is het mogelijk om tijdens de inspraakperiode, die loopt van 4 september tot 17 oktober, te schriftelijk te reageren per post of via internet. Volgende week meer daarover.

Wat is er tot nu toe gebeurd

* Via een internetenquête is geïnventariseerd welke problemen er zijn op het gebied van parkeren in Schiedam. Deelnemers konden ook suggesties doen voor oplossingen. Er werden maar liefst 1.225 reacties ontvangen.

* Per wijk is een Leefbaarheidsonderzoek uitgevoerd, waarin ook aandacht was voor parkeren. Dit leverde 1.611 reacties op.
* Wie verder wilde meepraten werd uitgenodigd om zitting te nemen in een klankbordgroep. Daar was veel belangstelling voor. Voor elk van de woonwijken en voor de bedrijventerreinen is een klankbordgroep samengesteld. De deelnemers aan de klankbordgroepen hebben al de gelegenheid gehad om te reageren op het concept parkeerbeleidsplan.

* Om een goed beeld te krijgen van de parkeerdruk, zijn in de gehele stad en voor de verschillende periodes van de dag en de week parkeerdrukmetingen gehouden.

* Tot slot zijn gesprekken gevoerd over het parkeren met vertegenwoordigers van de verschillende beleidsafdelingen van de gemeente.

De overleggen en enquêtes zijn gebruikt voor het inventariseren van de problemen en de oplossingsrichtingen. Met de resultaten van de parkeerdrukmeting kan worden vastgesteld in welke mate de probleembeleving en de werkelijke druk met elkaar overeen komen. Het bleek bijvoorbeeld voor te komen dat volgens de meting de gemiddelde parkeerdruk in een buurt beperkt is, maar dat binnen een buurt op specifieke plekken de parkeerdruk desondanks toch hoog is. Hieraan is aandacht besteed in de klankbordgroepen.

Klik hier voor meer informatie.