Gemeente Moerdijk


27-08-2008: Geletterdheid raakt ons allemaal!

Week van de Alfabetisering

Voor de vierde keer op rij, wordt ook dit jaar de Week van de Alfabetisering georganiseerd. Deze week vindt plaats van maandag 8 september tot en met zaterdag 13 september 2008.

Maandag 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. In 1966 riep UNESCO deze dag uit tot Internationale dag van de Alfabetisering. Het doel van UNESCO is wereldwijde aandacht voor het belang van taal, lezen en schrijven.

In Nederland zijn naar schatting 1,5 miljoen mensen laaggeletterd. Dat wil zeggen dat zij zoveel moeite hebben met lezen en schrijven, dat zij hiervan in het dagelijks leven, thuis, op school en op het werk hinder ondervinden. Van deze 1,5 miljoen zijn 1 miljoen mensen geboren en opgegroeid in Nederland en 500.000 hebben een niet-Nederlandse achtergrond. Uit onderzoek is gebleken dat in de gemeente Moerdijk 13% van de inwoners tussen 15 en 75 jaar laaggeletterd is. In absolute aantallen zijn er ruim 3600 laaggeletterden in de gemeente Moerdijk.

In de Week van de Alfabetisering staat het thema Geletterdheid raakt ons allemaal´ centraal. Dit thema komt onder andere tot uitdrukking door de veelheid van, en verscheidenheid aan organisaties die in die week activiteiten gaan organiseren. Onder dit thema slaan werkgevers, gemeenten, maatschappelijke organisaties en onder andere onderwijsinstellingen verspreid over heel Nederland de handen ineen.

Op 8 september gaan Alfabetiseringsambassadeurs van ROC Midden-Brabant voorlezen aan basisschoolleerlingen in Noord-Brabant. Naast de mooie verhalen die voorgelezen gaan worden krijgen de ambassadeurs de gelegenheid de leerlingen te vertellen over laaggeletterdheid en de invloed daarvan op het dagelijks leven en het functioneren in de maatschappij.

Meer informatie kunt u vinden op de website
www.weekvandealfabetisering.nl. Op deze website vindt u alle informatie terug over deze week met een actueel overzicht van alle activiteiten en het volledige programma.