RVD/Kon.Huis nr. 192

PRINSES LAURENTIEN HOUDT TOESPRAAK OP WERELDALFABETISERINGSDAG

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien der Nederlanden houdt maandag 8 september een toespraak tijdens de uitreiking van de Nationale Alfabetiseringsprijzen in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam. De datum 8 september is sinds 1966 door UNESCO uitgeroepen als Wereldalfabtiseringsdag om jaarlijks wereldwijd aandacht te vestigen op het belang van taal, lezen en schrijven. De Prinses stelt in haar toespraak het belang van een brede visie op de aanpak van laaggeletterdheid centraal. Tevens gaat de Prinses in op het thema dat UNESCO dit jaar heeft gekozen: geletterdheid is de beste remedie.

De Nationale Alfabetiseringsprijzen zijn in 2004 door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap ingesteld. De prijzen worden toegekend aan innovatieve projecten met een landelijke voorbeeldwerking op het gebied van taal, lezen en schrijven. In totaal hebben 36 projecten meegedongen naar de Nationale Alfabetiseringsprijzen. Er zijn acht projecten genomineerd. Uiteindelijk ontvangen vijf projecten prijzen uit handen van de staatssecretaris van OCW, Marja van Bijsterveldt. De presentatie van de prijsuitreiking is in handen van trendwatcher Adjiedj Bakas.

De Week van de Alfabetisering vindt plaats van 8 tot en met 13 september. Tijdens deze week organiseren diverse instellingen zoals gemeenten, bedrijven en bibliotheken, activiteiten met betrekking tot alfabetisering.

Noot aan redacties (