Gemeente Sint-Oedenrode


Persbericht
gemeente Sint-Oedenrode
1 september 2008
LaaggeLetterdheid hoge prioriteit in Sint-oedenrode StartbijeenkomSt in Week van de aLfabetiSering
Ongeveer 1900 inwoners van Sint-Oedenrode hebben moeite met lezen en schrijven. De gemeente wil dat aantal omlaag brengen. Daarom heeft zij samen met BWI, Bibliotheek de Meierij en ROC de Leijgraaf het plan "Leren, doe je zo!" opgesteld. Tijdens de Week van de Alfabetisering organiseren die partijen een startbijeenkomst in Bibliotheek de Meierij, Markt 30 in Sint-Oedenrode. Deze vindt plaats op maandag 8 september van 19.45-21.30 uur. De avond heeft als doel om duidelijk te maken welke problemen laaggeletterden in het dagelijks leven tegenkomen. Deze informatie is zeer nuttig voor professionals en vrijwilligers die in contact komen met mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen.
Ervaring
Ambassadeurs van de Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering (Stichting ABC) vertellen over hun leven. Als voormalig laaggeletterden zijn zij echte ervaringsdeskundigen. Bezoekers horen hoe zij laaggeletterdheid kunnen herkennen. Veel mensen schamen zich en zijn erg slim in het verbergen hiervan. Cursussen
Gelukkig zijn er veel mogelijkheden voor laaggeletterden. Instanties kunnen hen doorverwijzen naar cursussen op het gebied van lezen en schrijven, rekenen, computervaardigheden en sociale vaardigheden. ROC's zoals De Leijgraaf bieden deze cursussen aan.
Week Alfabetisering
Van 8 tot 13 september 2008 is de Week van de Alfabetisering. Prinses Laurentien zet zich als voorzitter van de Stichting Lezen & Schrijven in voor de laaggeletterden. En dat zijn er meer dan veel mensen beseffen. Nederland kent ongeveer
1,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Tweederde daarvan is autochtone Nederlander. De meeste daarvan kunnen wel een beetje lezen en schrijven. Toch voelen ze zich onzeker om veel dagelijkse zaken zelfstandig aan te pakken.
Samenwerkende partijen
De Gemeente Sint-Oedenrode organiseert dit project samen met de Brede Maatschappelijke Welzijnsinstelling Sint- Oedenrode (BWI), Bibliotheek de Meierij Sint-Oedenrode en ROC de Leijgraaf. Aan de avond werken verder mee: Stichting Lezen & Schrijven; CINOP en de ambassadeurs van de Stichting Belangenbehartiging Alfabetisering.