Gemeente Westvoorne


Nieuwe inrichting Slikken van Voorne in zicht

De Slikken van Voorne behoren tot het gebied van de Voordelta dat in het kader van de Europese Vogel- en Habitatrichtlijn is aangewezen als beschermingszone.

In opdracht van het Bestuurlijk Overleg `Gebiedsgerichte Aanpak Voorne-Putten-Rozenburg' start op 8 september onder directievoering van het Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg de uitvoering van het nieuwe inrichtingsplan Slikken van Voorne. De afronding van de werkzaamheden is op 26 september.

Door de werkzaamheden wordt het gebied ingericht voor de toekomst waarin natuur en recreatie samen gaan. De werkzaamheden behelzen onder andere het opruimen van de betonnen elementen en oude slagboom. Ter hoogte van de oude slagboom komt een klein plein met een informatiepaneel en enkele banken met uitzicht op het gebied. Op het strand worden de overbodige houten palen weggehaald en nieuwe palen geplaatst. De palen en de in het water komende gele tonnen geven de grenzen aan van recreatieve zones. De doorgang voor menwagens is in juli al gerealiseerd.

Verdeling van recreatie in vier zones

Op locatie komen vier informatiepanelen te staan met ieder een plattegrond die de vier recreatiezones aangeven. De zones zijn zo ingedeeld dat voor vrijwel alle vormen van recreatie een plek in het gebied is en dat ook de natuurwaarden voldoende bescherming genieten. Zoals voor sommige steltlopers die tijdens hun trek speciaal hier komen rusten en voedsel zoeken. Ten zuiden van paal 7.6 wordt kiten, kitesurfen, strandzeilen, flyboarden, fietsen, paardrijden, mennen en wandelen met de hond los toegestaan. Tussen paal 7.0 en 7.6 is een wegsurfzone gecreëerd voor kitesurfers en blijft het mogelijk om te wandelen, de hond aan de lijn uit te laten, op het strand te vertoeven, te zwemmen, vanaf het strand te vissen en te vliegeren met één lijn. Voor ruiters, menners en ongemotoriseerde voertuigen is de doorgang gecreëerd langs de duinvoet vanaf de parkeerplaats op de Brielse Gatdam naar de zone ten zuiden van paal 7.6. Ten noorden van paal 7.0 is het alleen toegestaan om te wandelen en paard te rijden op de aangegeven paden.

Voorlopig is kitebuggyen door een uitspraak van de Raad van State niet mogelijk. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om in zone 3 kitebuggyen weer toe te staan.

Geschiedenis

Op 15 februari 2007 heeft het Bestuurlijk Overleg `Gebiedsgerichte Aanpak Voorne-Putten-Rozenburg' het nieuwe inrichtingsplan voor de Slikken van Voorne goedgekeurd. Het plan is opgesteld door de werkgroep `Recreatief medegebruik Slikken van Voorne' en heeft als doel om het advies van het Bestuurlijk Overleg over recreatief gebruik in het gebied mogelijk te maken.

Participerende organisaties zijn gemeenten Bernisse, Hellevoetsluis en Westvoorne, Stadsregio Rotterdam, provincie Zuid-Holland, waterschap Hollandse Delta, Rijkswaterstaat, Recreatieschap Voorne-Putten-Rozenburg, Vereniging Natuurmonumenten en Stichting Zuid-Hollands Landschap.