VAN BIJSTERVELD: 52 MILJOEN VOOR SCHOLEN VOOR OM SCHOOLUITVAL TE VOORKOMEN

Landelijke actieweek 'Doorzettuh' van start

Er komt ruim 52 miljoen voor het tegengaan van schooluitval. Dat heeft staatssecretaris Van Bijsterveldt vandaag bekend gemaakt. Zij deed dat tijdens de start van de landelijke actieweek 'Doorzettuh', die zij samen met minister Plasterk opende in Bussum. De actieweek, die plaatsvindt van 8 tot 12 september, is bedoeld om schooluitval te voorkomen. Tijdens de actieweek wordt door leerplichtambtenaren in heel Nederland gekeken of leerplichtige scholieren daadwerkelijk aankomen op hun (vervolg)opleiding. Tijdens het startevenement legden circa 60 vmbo en mbo leerlingen een symbolische sprint af naar het halen van hun startkwalificatie (minimaal mbo2 of havo/vwo diploma). Judoka en Olympisch medaillewinnares Edith Bos gaf de leerlingen voorafgaand aan hun sprint naar succes een peptalk over het belang van 'Doorzettuh' op school en in de sport.

52 miljoen voor topprioriteit.

Het aantal nieuwe schooluitvallers moet omlaag, het aantal leerlingen met een op mbo 2, 3, en 4 havo/vwo diploma moet omhoog. Van Bijsterveldt: 'Jongeren mét een startkwalificatie hebben simpelweg twee keer zoveel kans op een baan en kunnen hun talenten beter ontplooien. Een startkwalificatie loont'. Dit kabinet heeft het voorkomen van schooluitval tot topprioriteit gemaakt. Het aantal nieuwe schooluitvaller moet in 2012 zijn teruggebracht tot maximaal 35.000; een halvering ten opzichte van 2002. Scholen krijgen extra geld om de gezamenlijke ambitie waar te maken. Zo 'verdienen' scholen ¤ 2.000,- vooor elke schooluitvaller minder. Van Bijsterveldt stelde vandaag in totaal nog eens 52 miljoen beschikbaar tot 2012 als extra stimulans om de landelijke doelstelling te realiseren. Om in aanmerking te komen voor een deel van dit bedrag kunnen scholen tot en met 15 oktober aanstaande een subsidieaanvraag indienen voor specifieke onderwijsprogramma's die gericht zijn op structurele vermindering van het aantal uitvallers, zoals een betere loopbaanoriëntatie en -begeleiding en een bbetere aansluiting en overgang van het vmbo naar vervolgonderwijs. In totaal wordt deze kabinetsperiode 193 miljoen extra beschikbaar gesteld om schooluitval te voorkomen.

Actieweek 'Doorzettuh'

Veel scholieren weten de stap van het vertrouwde vmbo naar het grote onbekende mbo niet te maken en vallen in de zomer af. Daarom vindt van 8 tot 12 september in het hele land de actieweek 'Doorzettuh' plaats. Tijdens deze week wordt door het hele land nagegaan of alle leerplichtige jongeren in september daadwerkelijk met een (vervolg) opleiding zijn gestart. Op lokaal of regionaal niveau wordt een eigen invulling gegeven aan de actieweek. Voorbeelden van acties die plaatsvinden: leerplichtambtenaren checken op scholen of ingeschreven leerlingen daadwerkelijk op school zitten, voorlichting over de kwalificatieplicht (je moet doorleren tot je 18e tenzij je een startkwalificatie op zak hebt) aan eerstejaars mbo-leerlingen, loopacties en belrondes naar jongeren en ouders. 'Doorzettuh' is een initiatief van het ministerie van Onderwijs en Ingrado, de brancheorganisatie voor leerplicht.

Voor meer informatie over alle maatregelen die worden genomen om schooluitval te voorkomen zie: www.voortijdigschoolverlaten.nl

Bijgevoegde foto: Van Bijsterveldt en Plasterk geven startschot van de actieweek 'Doorzettuh'.

Noot voor redacties (