FNV KIEM

Week van de Alfabetisering

week 36 | 5-9-2008 | 9:40:27 | Redactie

Van maandag 8 tot en met zaterdag 13 september vindt voor de vierde keer de jaarlijkse Week van de Alfabetisering plaats. Het thema van dit jaar is `Geletterdheid raakt ons allemaal'. Gedurende de Week worden activiteiten georganiseerd om laaggeletterdheid en het belang van taal onder de aandacht te brengen.

In Nederland hebben ongeveer 1,5 miljoen mensen moeite met lezen en schrijven waardoor ze niet volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Van deze laaggeletterde groep zijn 1 miljoen mensen geboren en getogen in Nederland en 500.000 mensen hebben een niet-Nederlandse afkomst. De noodzaak om laaggeletterdheid bespreekbaar te maken en het taboe dat hierop rust te doorbreken, is dus groot.

Veel verschillende instellingen doen mee aan de Week van de Alfabetisering. Scholen, bedrijven, maatschappelijke organisaties en gemeenten organiseren diverse activiteiten rondom het thema `Geletterdheid raakt ons allemaal'.

De FNV doet ook mee. FNV-voorzitter Agnes Jongerius maakt deel uit van de vakjury van de Nationale Alfabetiseringsprijzen. Projecten die op originele en waardevolle wijze bijdragen aan het terugdringen van laaggeletterdheid komen voor de prijs in aanmerking. "Met taal heb je maximaal kans op succes, in het leven en in het werk," aldus Jongerius. De prijsuitreiking is tijdens de openingsdag van de Week van de Alfabetisering, maandag 8 september. Deze dag is in 1966 uitgeroepen door de UNESCO om wereldwijd de aandacht te vestigen op het belang van taal, lezen en schrijven.

Naast jurering van de Nationale Alfabetiseringsprijzen, organiseert de FNV op 10 september de conferentie `Nederlands op de werkvloer'. Samen met haar bonden heeft de FNV van januari 2007 tot juli 2008 cursussen `Nederlands op de werkvloer' gegeven. De ervaringen die zijn opgedaan in deze periode worden gepresenteerd tijdens de conferentie.

Ook is de FNV één van de grondleggers van de Stichting Lezen & Schrijven. Deze stichting zet samen met andere partijen projecten op die laaggeletterdheid aanpakken. Meer informatie over de activiteiten, deelnemers en mogelijkheden om zelf mee te doen, vind je op de website van De Week van de Alfabetisering. Kijk voor meer informatie op http://www.weekvandealfabetisering.nl/