Gemeente Nuth


Uitreiking concept WMO-beleidsplan

Maandag 8 september, om 19.00 uur aanstaande reikt wethouder welzijn Jacques van den Berg het concept Beleidsplan WMO, uit aan de leden van het WMO Platform Nuth. Het WMO platform zal vervolgens dit conceptplan bestuderen en stelt naar aanleiding hiervan een schriftelijk commentaar en advies op dat in de tweede helft van oktober aan burgemeester en wethouders zal worden aangeboden.

Â

Op 1 januari 2007 is de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in werking getreden. De WMO zorgt ervoor dat iedereen zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen en draagt ertoe bij dat àlle burgers kunnen participeren in de samenleving. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan het bevorderen van sociale samenhang en leefbaarheid in buurten en kernen, het ondersteunen van probleemjongeren en ouders met opvoedingsproblemen, het bevorderen van openbare geestelijke gezondheidszorg en verslavingsbeleid. Daarnaast kan op grond van de WMO iedere inwoner van Nuth terecht bij het Zorgloket van de gemeente, aan de Pastorijstraat 31, voor allerlei voorzieningen op het gebied van onder andere vervoer, mobiliteit, zorg en hulp in de huishouding.

Â

Voor de uitvoering van de WMO stelt de overheid geld beschikbaar, dat verdeeld wordt over de gemeenten. De gemeente Nuth is er als zogenaamde ânadeelgemeenteâ â we krijgen een lager budget van rijkswege dan voorheen - toch in geslaagd om een kwalitatief goed WMO-aanbod aan te kunnen blijven bieden. Overigens tot grote tevredenheid van onze cliënten. Dit kan alleen worden bereikt door samen te werken met goede partners die de uitvoering mede voor hun rekening nemen en door inhoudelijk en organisatorisch alles heel effectief en doelmatig neer te zetten. Wij kijken dan ook vol vertrouwen naar de toekomst en proberen dat ook uit te dragen met het nu voorliggende WMO Beleidsplan.

Â

Om al deze taken goed te kunnen uitvoeren stelt de gemeente, een WMO-beleidsplan op waarin de gemeente aangeeft hoe zij de taken in de komende vier jaren wil gaan aanpakken en uitvoeren, in samenspraak met op dit terrein werkzame organisaties. Afgevaardigden van niet professionele organisaties in de gemeente hebben zich verenigd in een wettelijk en door de gemeente erkend inspraak- en adviesorgaan betreffende alle taken in de WMO: het WMO Platform Nuth.Â

Â