Gemeente Nijmegen

Grote kraan takelt 'verwarmingsmachine' van dak Mariënburgcomplex


05/09/2008

De Mariënburgsestraat is op 8 en 10 september vanaf 18.00 uur afgesloten. Er wordt een 140-tons-kraan van 40 meter hoog geplaatst om de WKK-installatie uit het Mariënburgcomplex te takelen.

De Warmte Kracht Koppeling die het hele complex met de openbare gebouwen, winkels en appartementen bedient, is toe aan revisie. Het drie ton wegende gevaarte moet vanaf het dak naar beneden getakeld worden.

In het Mariënburgcomplex, met daarin onder andere het Regionaal Archief Nijmegen en de Bibliotheek, wordt gebruikgemaakt van energiebesparende technieken. Een daarvan is de WKK. Hiermee wordt door Nuon stroom opgewekt en de hierbij vrijkomende warmte wordt gebruikt om de gebouwen mee te verwarmen. Deze methoden zorgen ervoor dat er in totaal bijna een kwart minder energie nodig is.

De WKK is na 40.000 draaiuren toe aan revisie. Daarvoor moet het apparaat het gebouw uit. Hiervoor komt er een stelling op het dak zo dicht mogelijk bij de rand, waar de machine naartoe getransporteerd wordt. Daar vandaan gaat de machine met een grote kraan naar beneden, naar het Mariënburgplein.

Nuon voert de klus de komende week uit. De voorbereidingen op maandag 8 september vanaf 18.00 uur en het naar beneden hijsen van de machine op woensdag 10 september. Eind oktober is de machine weer klaar en wordt hij teruggeplaatst.

Alle instellingen aan het plein blijven bereikbaar en er is een aanvullende normale cv-ketel die het werk van de WKK overneemt.