Gemeente Bernheze


Voorkom stillegging van uw bouw- of sloopproject

voorkom stillegging van uw bouw

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bernheze verleent de vergunningen voor bouw- sloopprojecten in onze gemeente. Helaas constateren we dat niet iedereen zich aan de bouwregelgeving houdt. De gemeente kan in zon geval de bouw of sloop laten stilleggen. Hieronder volgt informatie over ons beleid.

De gemeente ziet erop toe dat de regels voor het bouwen en slopen worden nageleefd. Deze regels zijn vastgelegd in artikel 100 van de Woningwet. Als u zonder of in afwijking van een bouw- of sloopvergunning bouwt of sloopt, dan treedt de gemeente hier tegen op. Dat kan betekenen dat de feitelijke bouw- of sloopwerkzaamheden in opdracht van de gemeente moeten worden stilgelegd. Als de werkzaamheden worden stilgelegd, dan mag u deze niet verder afronden, totdat u beschikt over een vergunning. De gemeente moet namelijk eerst beoordelen of de werkzaamheden zijn toegestaan. Hiervoor is het noodzakelijk dat de aangetroffen situatie wordt bevroren. De gemeente moet voorkomen dat er een onomkeerbare situatie ontstaat. Regelmatig zijn de stilgelegde werkzaamheden niet alsnog vergunbaar, met alle gevolgen van dien.

Een stillegging van de bouw- of sloopwerkzaamheden voorkomt bovendien dat u, als bouwer of sloper, extra kosten maakt als blijkt dat legalisatie van uw bouw-of sloopplannen achteraf niet mogelijk is. In dat geval moet u het illegaal gelegaliseerde bouwwerk achteraf verwijderen of aanpassen. De kosten van die werkzaamheden zijn voor uw rekening.

Dwangsom

De toezichthouders van de gemeente Bernheze hebben al diverse bouw- en sloopwerkzaamheden stilgelegd. Zij constateren daarbij steeds vaker dat inwoners een stillegging negeren en de stilgelegde werkzaamheden opnieuw starten zonder vergunning

Om er voor te zorgen dat eenmaal stilgelegde werkzaamheden niet alsnog worden hervat, legt de gemeente tegelijkertijd met de stillegging van de werkzaamheden ook een dwangsom (geldbedrag) op. Als u de stilgelegde werkzaamheden toch hervat moet u deze dwangsom aan de gemeente betalen. Het is ons beleid om eenmaal verbeurde dwangsommen ook daadwerkelijk te innen.

Besluiten tot stillegging van bouw-en sloopwerkzaamheden worden in het vervolg, net zoals andere handhavingsbesluiten, wekelijks gepubliceerd in de Bernhezer en op de internetpagina van de gemeente: www.bernheze.org.

Voorkom dus dat u bouwt of sloopt zonder geldige vergunning. Mocht u uw bouw- of sloopplan tussentijds willen wijzigen, neem dan contact op met de medewerkers van de afdeling Milieu- en Bouwzaken, telefoon (0412) 45 88 88. Ook voor andere vragen over bouwen of slopen kun u bij hen terecht.

Adresgegevens

Bezoekadres: De Misse 6,
5384 BZ Heesch
Postadres: Postbus 19,

5384 ZG Heesch
gemeente@bernheze.org
(0412) 45 88 88
(0412) 45 46 35
kijk eens bij:
WOZ-loket