Gemeente Helmond


Helmond maakt kans op Jong Lokaal Bokaal

Helmond is genomineerd voor de Jong Lokaal Bokaal, een prijs die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt.

Het is een schouderklopje voor de gemeente die jongeren op een positieve en stimulerende manier laat meedoen, meedenken en meebeslissen over het lokale jeugdbeleid.

Veel ambitie
De Jong Lokaal Bokaal is een gezamenlijk initiatief van de Nationale Jeugdraad en de minister voor Jeugd en Gezin. Zowel jongeren als gemeenten zelf konden aangeven waarom zij in aanmerking moesten komen voor de Jong Lokaal Bokaal. In Helmond heeft een jongere de gemeente voorgedragen. Samen met elf andere gemeenten is Helmond geselecteerd als kanshebber op de prijs. Helmond is de enige Brabantse gemeente. Met het HelmondJong2Gether-programma hebben we zo veel ambitie getoond dat deze goed is voor een nominatie voor de Jong Lokaal Bokaal, aldus verantwoordelijk wethouder Jos Boetzkes. Hij is zeer ingenomen met deze nominatie.

Selectie
Om te bepalen welke drie gemeenten uiteindelijk de finaleronde halen, worden alle twaalf kanshebbers bezocht door een team van jongeren. De andere kanshebbers op de Jong Lokaal Bokaal zijn: Den Haag, Rijswijk, Niedorp, Alkmaar, Venray, Spijkenisse, Borsele, Ooststellingwerf, Utrecht, Houten en Capelle aan den IJssel. De jongeren gaan op onderzoek uit om te kijken hoe het ervoor staat met het jeugdbeleid in de desbetreffende gemeente. Op 19 september gaan ze in gesprek met de wethouder, ambtenaren en jongerenwerkers, maar natuurlijk vooral met de plaatselijke jongeren. Een deskundige jury zal de finalisten en uiteindelijk de winnaar kiezen. De Jong Lokaal Bokaal wordt op 20 november 2008, de dag van de Rechten van het Kind, door minister Rouvoet uitgereikt.

HJ2G
Het project HelmondJONG2Gether is in 2007 ontstaan vanuit de gedachte dat we als gemeente jongeren willen binden aan de stad. Helmond moet hún stad worden! Een stad die ze zelf mee vorm kunnen geven. Dat kan alleen door hen ontwikkelingskansen te bieden en te laten leren, meedoen en genieten.
HelmondJONG2Gether is een groep jongeren van 13 tot 24 jaar, die actief meedenkt in de ontwikkeling en uitvoering van het gemeentelijk beleid. Uitgangspunt hierbij is dat jongeren zelf, zonder al te veel inbreng van derden, initiatieven nemen en zaken actief oppakken en ontwikkelen. De jongeren worden wel bijgestaan door stagiaires van voortgezette opleidingen op het gebied van communicatie, onderwijs en welzijn, maar dat zijn zelf ook jongeren.
Het unieke aan dit project is niet de jongerenparticipatie, maar wel de wijze waarop dit vorm gegeven wordt. Momenteel wordt druk gewerkt aan het verder uitrollen van deze vorm van jongerenparticipatie. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de Helmondse scholen voor voortgezet onderwijs en de Stichting Welzijn Helmond (SWH). Meer informatie vindt u op www.helmondjong2gether.nl