CDA afdeling Gelderland


Geen boeren onteigenen voor aanleg EHS

---

Foto: Will Meinderts/GPD

Breuk met gemaakte afspraken

(EHS) agrariërs gaan onteigenen. Tot nu toe werd het instrument van onteigening niet gebruikt omdat de verwerving van EHS op vrijwillige basis zou gebeuren. Hiermee ontstaat een breuk met de in het verleden gemaakte afspraken.

Onteigening voor EHS

Gedeputeerde Staten van Gelderland hebben een voorstel gemaakt over de stand van zaken realisatie EHS. Gesteld wordt dat onteigening noodzakelijk is om de doelen te realiseren. De CDA Statenfractie is het hier pertinent mee oneens en zet hier grote vraagtekens bij en vind dat er nog voldoende andere middelen zijn om de doelstelling te halen.

Afspraken verleden

In het verleden heeft het rijk en de provincie aangegeven dat de verwerving van gronden voor de aanleg van de EHS alleen op basis van vrijwilligheid zou gaan gebeuren. In het streekplan van de provincie wordt dit nogmaals weergegeven. Het lijkt er nu op dat deze afspraken aan de kant worden gezet om de realisatie-doelstelling van de EHS te halen. Gelderland heeft een erg ambitieuze doelstelling en wil deze voor 2015 gerealiseerd hebben.

Onteigening werkt averechts

Het inzetten van het onteigeningsinstrument zal in veel gebieden als een absurde maatregel worden ervaren. Op dit moment wordt er in veel gebieden samengewerkt tussen agrariërs, bewoners van het gebied en de provincie in een gebiedsproces om te komen tot aanleg van de EHS. Door de agrariërs wordt meegewerkt op basis van vrijwilligheid. De gebiedskennis en medewerking gaat verloren op het moment dat het instrument van de onteigening wordt ingezet.

Analyse

Kernprobleem van de achterblijvende realisatie van de EHS is niet het ontbreken van het onteigeningsinstrument, maar gebrek aan prioritering, het in overeenstemming brengen van middelen en ambities en het investeren in een goede, integrale uitvoering van de doelstellingen voor landbouw, water en natuur. Er zal door de provincie moeten worden gekozen voor andere instrumenten zoals de wettelijke herverkaveling.

Vervolg

In september zal het beleid worden besproken in Provinciale Staten. Kort samengevat het CDA staat afwijzend tegenover het voorgestelde nieuwe beleid van de provincie.

Meer informatie:
Jan Dijkstra, Statenlid
j.dijkstra@ps.gelderland.nl

---

Geschreven door: beheerder_gelderland
Geplaatst op: 8-9-2008