ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV ondertekent tweede cao thuiszorg niet

In december 2007 sloten de vakbonden een principeakkoord over de cao VVT (Verpleeg- en verzorgingshuizen en Thuiszorg) met de werkgeversorganisatie ActiZ. Met 350.000 werknemers is Actiz de grootste werkgeversorganisatie in de VVT. De Brancheorganisatie Thuiszorg Nederland (BTN) en CNV Publieke Zaak hebben dit principeakkoord niet ondertekend. Daardoor blijft de `oude' cao Thuiszorg van toepassing tot 1 oktober 2008.

Nu hebben BNT en CNV Publieke Zaak aparte afspraken gemaakt om tot een tweede cao Thuiszorg te komen. Deze cao geldt alleen voor de 13 duizend werknemers die bij de BNT aangesloten instellingen werken. ABVAKABO FNV vindt het een slechte zaak dat er twee cao's onstaan binnen dezelfde sector. Daarnaast vindt de bond het akkoord in financiële zin onvoldoende; 1 % minder loon op jaarbasis, geen stagevergoeding en de min-uren zijn voor rekening van de werknemer. Daarom wil ABVAKABO FNV geen partij zijn bij deze cao.

De bond zal zich blijven inzetten voor het algemeen verbindend verklaren van de cao VVT. Onder het motto gelijk loon voor gelijk werk, willen wij eenheid van arbeidsvoorwaarden voor iedereen die in de branche werkt. Het streven is de volgende cao-onderhandelingen voor de cao VVT weer van één werknemersfront te vormen. 05-09-2008, Thuiszorg, VVT (Verpleeg- en verzorgingshuizen en